Trei luni dupa noul Cod al muncii: o furtuna intr-un pahar cu apa?

10 August 2011
10 August 2011
Codul munciinoul codcontracte de muncaANOFM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Temerile initiale cu privire la noul Cod al muncii au mari sanse sa fi fost cu mult mai exagerate decat ar fi trebuit sa fie in realitate. Astfel, una dintre cele mai mari ingrijorari avea in vedere flexibilizarea pietei muncii printr-o reglementare si o raspandire a contractelor de munca pe perioada determinata.

O astfel de posibilitate lasata la mana angajatorului ar putea duce la o instabilitate a pietei muncii si la numeroase abuzuri. In schimb, productivitatea companiilor ar putea scadea dat fiind faptul ca salariatii nu se vor mai simti protejati de lege in acest caz si nici nu vor mai avea siguranta ca locul de munca este unul stabil.

Asa cum considera unii analisti, flexibilizarea pietei ar putea duce si la scaderea veniturilor bugetare, deoarece locurile de munca permanente vor fi, mai mult ca sigur, inlocuite de locuri de munca temporare, cu salarii mult mai mici.

Potrivit datelor raportate de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), in 2010, o treime din totalul de 333.000 de contracte de incadrare in munca a somerilor a fost pe perioada determinata. Multi dintre specialisti nu vad cu ochi buni noile schimbari legislative si amintind ca au fost efectuate numeroase concedieri dupa intrarea in vigoare a noului cod.

In cele doua luni ulterioare intrarii in vigoare a noului cod, conform statisticilor ANOFM, au fost concediati prin procedura colectiva putin peste 5.000 de oameni, fata de 6.700 in acelasi interval din anul precedent.

O alta ingrijorare are in vedere cresterea numarului de litigii de munca, rata de crestere estimata fiind de 20% pentru urmatoarea perioada. Cu toate acestea, in cele trei luni care au trecut dupa intrarea in vigoare a noului cod, nu s-au semnalat cresteri in ceea ce priveste numarul litigiilor de munca.

NOUTATI din Legislatia muncii

Concedierea pentru inaptitudine. Etape procedurale. Greseli frecvente:


Participati in data de 15 noiembrie la webinarul specializat sustinut de expertul prof. univ. dr. Raluca Dimitriu!

Temele care vor fi abordate la webinar
- Cine poate contesta fisa de aptitudine?
- Ce facem cu salariatul declarat „apt conditionat”?
- Cum se poate executa preavizul de catre salariatul declarat „inapt”?
- Diferenta dintre inaptitudine si invaliditate
- Diferenta dintre inaptitudine si necorespundere profesionala
- Etape procedurale. Greseli frecvente
- Practica judecatoreasca

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]