Temerile initiale cu privire la noul Cod al muncii au mari sanse sa fi fost cu mult mai exagerate decat ar fi trebuit sa fie in realitate. Astfel, una dintre cele mai mari ingrijorari avea in vedere flexibilizarea pietei muncii printr-o reglementare si o raspandire a contractelor de munca pe perioada determinata.
O astfel de posibilitate lasata la mana angajatorului ar putea duce la o instabilitate a pietei muncii si la numeroase abuzuri. In schimb, productivitatea companiilor ar putea scadea dat fiind faptul ca salariatii nu se vor mai simti protejati de lege in acest caz si nici nu vor mai avea siguranta ca locul de munca este unul stabil.
Asa cum considera unii analisti, flexibilizarea pietei ar putea duce si la scaderea veniturilor bugetare, deoarece locurile de munca permanente vor fi, mai mult ca sigur, inlocuite de locuri de munca temporare, cu salarii mult mai mici.
Potrivit datelor raportate de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), in 2010, o treime din totalul de 333.000 de contracte de incadrare in munca a somerilor a fost pe perioada determinata. Multi dintre specialisti nu vad cu ochi buni noile schimbari legislative si amintind ca au fost efectuate numeroase concedieri dupa intrarea in vigoare a noului cod.
In cele doua luni ulterioare intrarii in vigoare a noului cod, conform statisticilor ANOFM, au fost concediati prin procedura colectiva putin peste 5.000 de oameni, fata de 6.700 in acelasi interval din anul precedent.
40 Modele de Regulament Intern
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
O alta ingrijorare are in vedere cresterea numarului de litigii de munca, rata de crestere estimata fiind de 20% pentru urmatoarea perioada. Cu toate acestea, in cele trei luni care au trecut dupa intrarea in vigoare a noului cod, nu s-au semnalat cresteri in ceea ce priveste numarul litigiilor de munca.