Informarea salariatilor cu privire la modificarile CIM reglementate de Legea 283/2022 - este obligatorie, conform noului Cod al Muncii?

legea nr.283/2022informare salariati raporturi de muncanoul cod al muncii
Informarea salariatilor cu privire la modificarile CIM reglementate de Legea 283/2022 - este obligatorie, conform noului Cod al Muncii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Luand in considerare ultima modificare a Codului Muncii - Legea nr. 53/2002 prin Legea nr. 283/2022, am rugamintea sa ma informati daca, pentru salariatii care au raporturi de munca stabilite anterior datei de intrare in vigoare, mai corect datei adoptarii legii mai sus amintite, este necesar a fi intocmite acte aditionale sau conform art.II din lege: pentru salariatul care are raporturi de munca stabilite anterior datei de intrare in vigoare a prezentei legi, informatiile suplimentare privind conditiile aplicabile raportului de munca se comunica de catre angajator, la cerere, in maximum 30 de zile lucratoare de la data primirii solicitarii scrise a salariatului." Sau se va intocmi/ se va modifica R.I. existent la aceasta data in cadrul societatii si se va face o informare in acest sens catre salariatii societatii (la toate punctele de lucru)."
 
 
Raspunsul specialistului: 
 
Elementele vizeaza contractul individual de munca si nu regulamentul intern.
 
De aceea apreciem ca informatiile suplimentare privind conditiile aplicabile raportului de munca se comunica de catre angajator, la cerere, in maximum 30 de zile lucratoare de la data primirii solicitarii scrise a salariatului in temeiul dispozitiei art. II din Legea 283/2022.
 
Asadar, apreciem ca aceste informatii vor fi comunicate numai la cerere.
 
Pregatiti-va pentru o adevarata revolutie in domeniul relatiilor de munca, avand in vedere ca a fost publicata Legea 283/2022 pentru modificarea si completarea Codului muncii.
 
Sunt 32 de modificari sau completari ale Codului muncii, cele mai multe avand legatura cu art. 17, referitor la clauzele contractului de munca. Actul normativ introduce clauze noi care trebuie inserate in toate contractele, conform viitorului model-cadru al CIM, stabilit prin ordin al ministrului muncii.
 
Noi drepturi pentru salariati se traduc in tot atatea obligatii pentru angajator: dreptul la concediul de ingrijitor, dreptul de a solicita trecerea pe un loc de munca vacant sau un program individualizat de munca, dreptul de a absenta in cazul unor urgente familiale etc.
 
Contractul individual de munca - Obligatia de informare la incheierea contractului individual de munca - care sunt noile prevederi?

Posibilitatea de a solicita despagubiri in cazul candidatului caruia nu i s-au oferit toate aceste informatii. Clauze obligatorii in contractul de munca – ce aduce nou Legea nr. 283/2022? Specificarea distincta a veniturilor salariale, detalii AICI >>>

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea nr.283/2022informare salariati raporturi de muncanoul cod al muncii

Data aparitiei: 30 Noiembrie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Informarea salariatilor cu privire la modificarile CIM reglementate de Legea 283/2022 - este obligatorie, conform noului Cod al Muncii? Nota: 4.5 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]