"Luand in considerare ultima modificare a Codului Muncii - Legea nr. 53/2002 prin Legea nr. 283/2022, am rugamintea sa ma informati daca, pentru salariatii care au raporturi de munca stabilite anterior datei de intrare in vigoare, mai corect datei adoptarii legii mai sus amintite, este necesar a fi intocmite acte aditionale sau conform art.II din lege: pentru salariatul care are raporturi de munca stabilite anterior datei de intrare in vigoare a prezentei legi, informatiile suplimentare privind conditiile aplicabile raportului de munca se comunica de catre angajator, la cerere, in maximum 30 de zile lucratoare de la data primirii solicitarii scrise a salariatului." Sau se va intocmi/ se va modifica R.I. existent la aceasta data in cadrul societatii si se va face o informare in acest sens catre salariatii societatii (la toate punctele de lucru)."
Raspunsul specialistului:
Elementele vizeaza contractul individual de munca si nu regulamentul intern.
De aceea apreciem ca informatiile suplimentare privind conditiile aplicabile raportului de munca se comunica de catre angajator, la cerere, in maximum 30 de zile lucratoare de la data primirii solicitarii scrise a salariatului in temeiul dispozitiei art. II din Legea 283/2022.
Asadar, apreciem ca aceste informatii vor fi comunicate numai la cerere.
Pregatiti-va pentru o adevarata revolutie in domeniul relatiilor de munca, avand in vedere ca a fost publicata Legea 283/2022 pentru modificarea si completarea Codului muncii.
Sunt 32 de modificari sau completari ale Codului muncii, cele mai multe avand legatura cu art. 17, referitor la clauzele contractului de munca. Actul normativ introduce clauze noi care trebuie inserate in toate contractele, conform viitorului model-cadru al CIM, stabilit prin ordin al ministrului muncii.
Noi drepturi pentru salariati se traduc in tot atatea obligatii pentru angajator: dreptul la concediul de ingrijitor, dreptul de a solicita trecerea pe un loc de munca vacant sau un program individualizat de munca, dreptul de a absenta in cazul unor urgente familiale etc.
Contractul individual de munca - Obligatia de informare la incheierea contractului individual de munca - care sunt noile prevederi?
Posibilitatea de a solicita despagubiri in cazul candidatului caruia nu i s-au oferit toate aceste informatii. Clauze obligatorii in contractul de munca – ce aduce nou Legea nr. 283/2022? Specificarea distincta a veniturilor salariale, detalii AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<