De ce puncte ar trebui sa tina cont o societate din vanzari atunci cand este intocmit Regulamentul intern? Exista modificari aduse de noul cod al muncii de care ar trebui sa tina cont o astfel de societate? Mai mult decat atat, ar trebui societatea sa aiba in vedere o atentie sporita fata de anumite prevederi din Regulament?
In primul rand, Regulamentul intern este actul intern de la nivelul fiecarui angajator prin care se stabilesc reguli concrete pentru desfasurarea activitatii personalului. Acesta dobandeste o si mai mare importanta dupa modificarea Codului muncii prin Legea 40/2011, deoarece acum cuprinde si criteriile de evaluare a salariatilor.
Astfel, criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor devin elemente obligatorii ale regulamentului intern in concordanta cu dispozitiile art. 242 din Codul muncii, republicat, asa incat sfatul prioritar este acela ca dupa ce le includeti in regulament sa aduceti la cunostinta salariatilor regulamentul modificat. Pentru ca regulamentul intern produce efecte fata de salariati din momentul incunostintarii acestora asupra continutului sau, trebuie sa detineti in calitate de angajator si dovada informarii salariatilor asupra dispozitiilor cuprinse in regulamentul intern, inclusiv a datei la care se realizeaza informarea.
Criteriile de evaluare vor depinde de structura postului, de natura activitatii desfasurate si de raporturile de munca incheiate. Evaluarea se va face cu utilizarea unor criterii care, in functie de prioritatile manageriale, pun accentul pe persoana salariatului (se evalueaza comportamente), performanta acestuia pe post si eficienta. Odata cu intrarea in vigoare a Legii 40/2011 (respectiv in 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I) dispozitiile privind procedura de evaluare profesionala a salariatilor vor intregi continutul regulamentului intern in baza art. 242 si art. 63 alin. (2) din Codul muncii, republicat.
In acelasi timp, potrivit art. 63 alin. (2), concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.
![Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz](https://www.rs.ro/dbimg/product/3046-hartuirea-si-di.png)
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
![Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari](https://www.rs.ro/dbimg/product/274-consilier-codul.jpg)
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
![40 Modele de Regulament Intern](https://www.rs.ro/dbimg/product/3188-40-modele-de-re.png)
40 Modele de Regulament Intern
Legea nu prevede ce trebuie sa contina procedurile de evaluare, legiuitorul acordand libertatea stabilirii acesteia la nivelul fiecarui angajator. Aceste proceduri stabilesc modul concret de realizare a evaluarii salariatilor, respectiv:
- persoanele responsabile cu evaluarea;
- periodicitatea acesteia (perioada evaluata);
- criteriile utilizate;
- continutul fisei de evaluare;
- calificativele care se pot acorda;
- efectele in planul raporturilor de munca ale rezultatelor evaluarii;
- rezultate ale evaluarii apte a conduce la concedierea pentru necorespundere profesionala.
In concluzie, trebuie retinut ca Regulamentul intern este actul juridic intern al angajatorului elaborat cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor prin care se stabilesc mai multe reguli, in principal disciplinare si profesionale, aplicabile la locul de munca, astfel incat se va avea in vedere o atentie sporita in redactarea acestuia.