In acest sens, Codul fiscal prevede la art. 40 alin (1) lit. a) ca in cazul persoanelor fizice rezidente romane, stabilite in Romania, impozitul pe venit se aplica incasarilor obtinute din orice sursa, indiferent daca acestea provin din tara sau din afara Romaniei.
Astfel, in situatia de fata, veniturilor obtinute din strainatate li se aplica acelasi sistem de impozitare prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate dupa regulile proprii fiecarei categorii de venit, in functie de natura acestuia. Mai mult decat atat, persoana fizica are obligatia sa declare veniturile realizate din strainatate prin completarea formularului 201 - "Declaratie privind impozitul pe veniturile realizate din strainatate", pana la data de 15 mai a anului urmator celui de realizare a venitului.
Referitor la suma datorata, impozitul anual se stabileste de organul fiscal care emite o decizie de imunere prin care diferentele de impozit se achita in cel mult 60 de zile de la data comunicarii acestei decizii, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza sumele stabilite potrivit reglementarilor in materie privind colectarea creantelor bugetare.
Codul fiscal stabileste ca impozitarea veniturilor din strainatate se face in functie de natura acestora. In cazul in care o persoana fizica aflata in situatia de a obtine astfel de venituri plateste impozit pe venit atat in Romania, cat si in tara din care survin veniturile, aceasta beneficiaza de deducerea din impozitul pe venit datorat in Romania a impozitului platit in Franta, in conditiile prevazute de art. 91 care prevede acordarea creditului fiscal extern numai daca:
- se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul strain in care s-a platit impozitul;
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
- impozitul platit in strainatate, pentru venitul obtinut in strainatate, a fost efectiv platit in mod direct de persoana fizica sau de reprezentantul sau legal ori prin retinere la sursa de catre platitorul venitului. Plata impozitului in strainatate se dovedeste printr-un document justificativ, eliberat de autoritatea competenta a statului strain respectiv;
- venitul pentru care se acorda credit fiscal face parte din una dintre categoriile de venituri prevazute la art. 41.
De retinut ca acordarea creditului fiscal extern se realizeaza la nivelul impozitului platit in strainatate, aferent venitului din sursa din strainatate, fara sa depaseasca suma corespunzatoare impozitului pe venit datorat in Romania, aferenta venitului impozabil din strainatate.