Pentru o ilustrare concreta a unui caz de plata a impozitului in situatia existentei unui contract de comision obtinut din strainatate, se considera ca activitatea in cauza poate fi desfasurata in oricare dintre tarile indicate de catre comitent. In acelasi timp, plata comisionului se face din tara in care se afla comitentul catre un cont bancar din Romania. In consecinta, cetateanul roman va trebui sa se asigure ca isi indeplineste toate obligatiile in ceea ce priveste declararea impozitului obtinut din strainatate si plata taxelor si a contributiilor.
Legea prevede prin art. 40 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, ca in cazul persoanelor fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, impozitul pe venit se aplica veniturilor obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei. Potrivit art. 90 alin.(2) din acelasi cod, veniturile realizate din strainatate se supun impozitarii prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate dupa regulile proprii fiecarei categorii de venit, in functie de natura acestuia.
Persoana fizica are obligatia sa declare veniturile realizate din strainatate completand formularul 201 - "Declaratie privind impozitul pe veniturile realizate din strainatate", pana la data de 15 mai a anului urmator celui de realizare a venitului.
Stabilirea impozitului anual se face de catre organul fiscal care va emite si o decizie de impunere. Diferentele de impozit ramase de achitat, conform deciziei de impunere anuala, se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza sumele stabilite potrivit reglementarilor in materie privind colectarea creantelor bugetare.
In ceea ce priveste impozitarea veniturilor obtinute din strainatate, aceasta se face in functie de natura acestora conform regulilor proprii stabilite de Codul fiscal. Daca pentru aceste venituri persoana fizica este supusa impozitului pe venit si in Romania si in Cipru, aceasta va avea dreptul la deducerea din impozitul pe venit datorat in Romania a impozitului platit in Cipru, in conditiile prevazute de art. 91 din Codul fiscal. Potrivit acestuia, creditul fiscal extern se acorda daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul strain in care s-a platit impozitul;
b) impozitul platit in strainatate, pentru venitul obtinut in strainatate, a fost efectiv platit in mod direct de persoana fizica sau de reprezentantul sau legal ori prin retinere la sursa de catre platitorul venitului. Plata impozitului in strainatate se dovedeste printr-un document justificativ, eliberat de autoritatea competenta a statului strain respectiv;
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
c) venitul pentru care se acorda credit fiscal face parte din una dintre categoriile de venituri prevazute la art. 41.
Trebuie, asadar, mentionat ca, prin definitie, creditul fiscal extern se acorda la nivelul impozitului platit in strainatate, aferent venitului din sursa din strainatate, dar nu poate fi mai mare decat partea de impozit pe venit datorat in Romania, aferenta venitului impozabil din strainatate.
Referitor la contractul de comision, acesta este contractul prin care o parte, numita comisionar, se obliga pe baza imputernicirii celeilalte parti, numita comitent, sa incheie anumite acte de comert, in nume propriu, dar pe seama comitentului, in schimbul unei remuneratii, numita comision. Savarsind acte de comert, ca profesiune obisnuita, persoana in cauza dobandeste calitatea de comerciant si are obligatia de a cere inmatricularea in registrul comertului. Aceasta obligatie deriva din prevederile art. 1 alin. (1) din Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului potrivit carora, comerciantii, inainte de inceperea comertului, precum si alte persoane fizice sau juridice, prevazute in mod expres de lege, inainte de inceperea activitatii acestora, au obligatia sa ceara inmatricularea in registrul comertului, iar in cursul exercitarii si la incetarea comertului sau, dupa caz, a activitatii respective, sa ceara inscrierea in acelasi registru a mentiunilor privind actele si faptele a caror inregistrare este prevazuta de lege. Pe cale de consecinta, cetateanul roman are obligatia de solicita autorizarea ca persoana fizica independenta, urmand ca, in aceasta calitate sa incheie contractele de comision.
O persoana fizica neautorizata poate incheia contracte de comision, ocazional, pur intamplator.
Indiferent daca obtine sau nu si alte venituri, persoana fizica are obligatia declararii si achitarii contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, in conformitate cu prevederile Legii 95/2006.
Persoana fizica nu va datora contributia la sistemul asigurarilor sociale daca beneficiaza de una dintre categoriile de pensii prevazute de Legea 263/2010 sau daca se regaseste in una dintre urmatoarele situatii:
- desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
- sunt functionarii publici;
- sunt cadre militare in activitate, soldati, gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
- realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil.
- isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;
- beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
- sunt cadre militare trecute in rezerva, politisti, functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii.
Daca persoana fizica nu se regaseste in una dintre aceste situatii si obtine, exclusiv din contracte de comision sau din alte activitati independente, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut (2.022 lei in anul 2011), este obligata sa se asigure in sistemul public de pensii conform art. 6 pct. IV din Legea 263/2010.
Persoana fizica este obligata sa declare un nivel minim de venituri asigurate de 35% din castigul salarial mediu brut si maxim de 5 ori valoarea acestuia si sa achite contributia de asigurari sociale la nivelul cotei integrale corespunzatoare conditiilor de munca conform art. 31 si art. 36 din Legea 263/2010. La sistemul asigurarilor pentru somaj, persoana fizica care obtine venituri din contracte de comision (activitati independente) se poate asigura optional, conform art.20 din Legea 76/2002 , cu modificarile si completarile ulterioare.