“O societate deruleaza activitate de formare profesionala pe baza unor proiecte finantate din fonduri europene. Cursurile sunt predate in regim partial, de persoane specializate si care sunt angajate in alte societati. Pentru aceste persoane, societatea cu activitate de formare profesionala este obligata sa intocmeasca contracte individuale de munca sau se pot incheia contracte civile? Avand in vedere ca formatorii sunt salariatii altor societati, societatea in cauza poate incheia alte forme de colaborare?”
Raspunsul specialistului:
In mod obisnuit daca o activitate este una cu caracter de permanenta, de regularitate si pe termen lung, modalitatea de desfasurare a acesteia de catre o persoana fizica, ce nu este autorizata intr-un domeniu ca PFA, este prin incheierea unui contract individual de munca, indiferent de faptul ca persoana care o presteaza mai lucreaza si la alt angajator.
Pentru persoanele fizice exista totusi si posibilitatea de a presta activitati si in baza altor tipuri de contracte cu conditia ca activitatea respectiva sa fie independenta si sa nu contina elementele unei activitati dependente.
Codul fiscal – Legea nr. 227/2015, este actul normativ in care se precizeaza care sunt elementele ce caracterizeaza o activitate independenta – art. 7 pct.3:
„3. activitate independenta - orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 dintre urmatoarele criterii:
3.1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
3.2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
3.3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
3.4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
3.5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
3.6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
3.7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii;”
Prin urmare, daca activitatea formatorilor in raport cu societatea dumneavoastra indeplineste cel putin 4 dintre criteriile mentionate mai sus, ea poate fi desfasurata si prin incheierea altui tip de contract, altul decat contractul individual de munca.
Astfel, apreciem ca activitatea formatorilor ar putea fi prestata de acestia si pe baza de contract de cesiune a drepturilor de autor, deoarece este o activitate intelectuala ce implica abilitatea si creativitatea unei persoane in elaborarea unui material (suport de curs) si in realizarea prezentarii acestuia altor persoane, in scopul instruirii lor.
La art. 7 pct. 13 din Codul fiscal se prevede ca sunt incluse in cadrul drepturilor de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, operele derivate care au fost create plecand de la una sau mai multe opere preexistente, precum si drepturile conexe dreptului de autor si drepturile sui-generis, potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.
Totodata, la art. 7 din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe se detaliaza tipurile de creatii care fac obiectul drepturilor de autor, iar intre acestea se numara si scrierile literare si publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale, precum si programele pentru calculator (art. 7 lit. a).
Prin urmare, suportul de curs creat de formator dar si prezentarea acestuia catre cursanti (prelegerea propriu-zisa) apreciem ca pot reprezenta obiect al drepturilor de autor si astfel, pentru aceste opere se poate incheia cu formatorul un contract de cesiune a drepturilor de autor.
Regimul fiscal aplicabil veniturilor obtinute din drepturile de proprietate intelectuala, precum si obligatiile de inregistrare la ANAF a persoanei fizice care obtine astfel de venituri (in max. 30 de zile de la inceperea activitatii – Declaratia 020) sunt prevazute de asemenea in Codul fiscal.
Insa, trebuie sa mentionam si faptul ca in aceste cazuri poate exista si riscul ca la un control activitatea sa fie reconsiderata de autoritatile fiscale, din independenta in dependenta, ceea ce ar insemna ca va trebui sa platiti toate contributiile sociale si sa incheiati contracte de munca cu acei formatori. Prin urmare trebuie sa analizati cu atentie modul in care se desfasoara activitatea formatorilor in raport cu societatea dumneavoastra astfel incat sa fie respectate prevederile art. 7 pct.3 din Codul fiscal.
Totodata, avand in vedere faptul ca ati mentionat ca activitatea de formare se realizeaza in cadrul unor proiecte finantate din fonduri europene, apreciem ca este necesar sa va consultati asupra modului de implicare a formatorilor, fie cu autoritatea finantatoare a proiectului – daca sunteti beneficiar sau partener in proiect -, fie cu entitatea de la care ati subcontractat activitati de formare profesionala, pentru a verifica regulile aplicabile in cadrul proiectelor pentru a nu exista probleme in rambursarea cheltuielilor.
In ceea ce priveste implicarea formatorilor prin incheierea unor contracte civile (de antrepriza), apreciem ca este mai riscanta din perspectiva reconsiderarii activitatii din independenta in dependenta, deoarece aceste contracte se utilizeaza doar pentru desfasurarea unor activitati ocazionale si, de principiu, pentru activitati care nu fac parte din obiectul de activitate al societatii care incheie asemenea contracte. Spre exemplu un asemenea contract ar putea fi incheiat cu un formator de catre o societate care nu are in obiectul de activitate formarea profesionala, dar care are nevoie de un formator pentru o activitate ocazionala de pregatire a personalului propriu intr-un anumit domeniu.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<