Drepturi de autor. Optiunea de impunere

Codul fiscaldrepturi de autorconventii civileoptiune impunere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare:

Platitorul venitului are obligatia in temeiul art. 52 alin. (1) lit.a si alin. (2) lit.a din Codul Fiscal sa calculeze, retina si vireze un impozit in cota de 10% aplicat la venitul brut pentru venituri din drepturi de autor - venituri din activitati independente. Acest impozit este declarat in formularul 112 la numarul (611).

In cazul in care titularul venitului solicita retinerea unui impozit de 16% acesta va fi declarat in formularul 112 la numarul (690), iar odata cu declaratia anuala de venit global nu va mai beneficia de cheltuielile forfetare deoarece s-a retinut un impozit final.

Care este solutia optima pentru ambele parti?


Raspuns:

Beneficiarul veniturilor din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil poate opta intre doua modalitati de impozitare, respectiv:

1) retinere la sursa  reprezentand plati anticipate. In acest caz, incepand cu 1 ianuarie 2012 potrivit dispozitiilor art. 52 alin. (2) din Codul fiscal , impozitul ce trebuie retinut, se stabileste aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit titlului IX indice 2.

2) stabilirea impozitului pe venit ca impozit final; In acest caz, conform art. 52 indice 2  alin. (2) din Codul fiscal , impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.

Potrivit dispozitiilor art. 50 alin. (1) din Codul fiscal , venitul net din drepturile de proprietate intelectuala se stabileste prin scaderea din venitul brut a unei cheltuiali deductibile egala cu 20% din venitul brut. Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.

Persoanele care in mod ocazional realizeaza pe langa veniturile de natura salariala, venituri din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13 indice 1 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, nu datoreaza contributiile individuale la sistemul asigurarilor sociale si la sistemul asigurarilor pentru somaj.

Conform art. III alin. (10) din OUG 158/2005, prin venituri realizate in mod ocazional se intelege acele venituri realizate ca urmare a desfasurarii unei activitati, in mod sporadic, fara a avea un caracter de regularitate. De asemenea, potrivit alin. (5) al aceluiasi articol, persoanele asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, si persoanelor care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributiile individuale la sistemul asigurarilor sociale si la sistemul asigurarilor pentru somaj. Veniturile din drepturi de autor pentru care se retine doar impozitul pe venit nu se declara in formularul 112, ci in formularul 100.

Asadar, in cazul in care platitorul de venit retine impozit in cota de 10%, impozitul retinut constituie plati anticipate. Beneficiarul are obligatia de a stabili venitul net anual prin declaratia 200. Pe baza acesteia organul fiscal stabileste venitul net anual impozabil (prin deducerea din venitul net anual a pierderilor fiscale reportate)  si impozitul anual datorat (prin aplicarea cotei de 16% asupra venitul net anual impozabil) si emite decizia de impunere. Diferentele de impozit ramase de achitat conform deciziei de impunere anuale se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza sumele stabilite potrivit reglementarilor in materie privind colectarea creantelor bugetare.

In cazul in care beneficiarul de venit opteaza pentru retinerea impozitului final de 16%, acesta se retine din venitul brut, conform art. 521 alin. (2) din Codul fiscal . Asadar, cota de 16% se aplica asupra venitului brut fara a fi scazute contributiile sociale sau alte cheltuieli (cheltuieli forfetare). Astfel cum prevede art. 521 alin. (3) din Codul fiscal , impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final. Pentru aceste venituri a caror impunere este finala nu se depune Declaratia privind venitul realizat (declaratia 200), conform art. 83 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal .
Prin urmare, in cazul in care platitorul de venit retine impozit in cota de 16% acest impozit este final.

Recomandam optiunea de impunere prin retinere la sursa a impozitului de 10% intrucat, in acest caz, la determinarea impozitului datorat beneficiarul venitului va putea beneficia de diminuarea venitului brut cu contributiile obligatorii platite  si cu o cota forfetara de cheltuieli in cota de 20% din venitul brut.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul fiscaldrepturi de autorconventii civileoptiune impunere

Data aparitiei: 16 Ianuarie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Drepturi de autor. Optiunea de impunere Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Drepturi de autor. Optiunea de impunere

Mai multe articole despre optiune impunere
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]