Va reamintim ca au survenit anumite modificari in ceea ce priveste concediile medicale, declararea veniturilor si
salarizare. Asa ca angajatorii si managerii HR trebuie sa fie la curent cu cele mai noi modificari legislative.
Exista o lucrare care va ofera INSTANTANEU raspunsul la orice intrebare de legislatia muncii!
Raspunsurile sunt complete si permanent la zi! Sunt explicate inclusiv recentele modificari legislative privind:
1. Prin Ordinul nr. 670/2023 s-a reglementat ca in situatia in care salariata revine din concediu de cresterea copilului la mai multi angajatori, baza de calcul a indemnizatiei medicale nu se mai constituie din indemnizatia pentru cresterea copilului, ci se constituie din venitul realizat la fiecare angajator,
detalii AICI >>>
2. Daca un salariat a incheiat un contract individual de munca cu un nou angajator incepand cu ziua urmatoare incetarii altui contract, pe langa alte contracte individuale de munca aflate in derulare, salariatul beneficiaza de concediu medical la noul angajator abia dupa 6 luni cand indeplineste conditia stagiului de cotizare. Baza de calcul al indemnizatiei se constituie numai din veniturile realizate la noul angajator.
3. Tichetele cadou se incadreaza in venituri din alte surse in situatia in care sunt acordate de alte persoane decat angajatorii.
4. Prin Legea nr. 52/2023 au fost declarate zile libere de sarbatoare legala zilele de 6 ianuarie si 7 ianuarie. 5. Incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie a anului 2023, angajatorii au obligatia sa inregistreze in Declaratia 112 toate veniturile acordate salariatilor, atat cele impozabile, cat si cele neimpozabile.
De asemenea, contine procedura privind acordarea sau decontarea ochelarilor de vedere.
„Consilier Legislatia muncii. Ghid complet privind gestionarea raporturilor de munca” este o lucrare cu peste 1.000 de pagini, actualizata permanent, excelent structurata, astfel incat sa puteti identifica in mai putin de 2 minute raspunsul la orice problema concreta cu care va confruntati. Porniti cronometrul, detalii AICI >>>
Din cuprins:
1. Concediile - Concediul medical si efectele Ordonantei Guvernului nr. 21/2023. Cazul cadrelor didactice. Situatia in care salariata/salariatul revine din concediul de crestere a copilului la mai multi angajatori, unde munceste in cumul de functii.
Concediul paternal. Noi norme metodologice.
2. Venituri din alte surse - Contributii si impozite datorate asupra veniturilor din conventii civile incheiate de persoane fizice neinregistrate
3. fiscal, din tichetele cadou si din bacsis. Detalii privind noua reglementare a bacsisului – o perspectiva de dreptul muncii.
4. Procedura acordarii/decontarii ochelarilor de vedere - Efectele deciziei Curtii de Justitie a Uniunii Europene in ceea ce priveste obligatia angajatorului de a le asigura anumitor salariati ochelari de vedere. O procedura utila, ce va putea fi integrata in regulamentul intern.
5. Declararea veniturilor - Noul continut al Declaratiei 112. O serie de sfaturi practice, la completarea acesteia. Tabelul complet al elementelor care se inregistreaza. Comentarii si analize. Cum putem face rectificari?
Comandati acum „Consilier Legislatia muncii. Ghid complet privind gestionarea raporturilor de munca” cu abonament pe 12 luni la pretul special, vezi AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<