Drepturi de autor in 2020: Inregistrarea contractului la ANAF si determinarea venitului

nvenituri din drepturi de autordrepturi proprietate intelectualavenituri drepturi autor 2020contributii drepturi de autorimpozit venituri din drepturi de autor
Drepturi de autor in 2020: Inregistrarea contractului la ANAF si determinarea venitului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Contractul privind drepturile de proprietate intelectuala se inregistreaza la ANAF numai prima data cand se obtin astfel de drepturi prin completarea Declaratiei 020. Declaratia 020 - se completeaza si se depune de catre persoanele fizice romane si straine, care detin cod numeric personal, altele decat persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, in termen de 30 de zile de la data obtinerii primului venit precum si in termen de 15 zile de la data modificarii ulterioare a datelor declarate initial.
 
In ceea ce priveste impozitul si contributiile sociale, salariatii si pensionarii care obtin si venituri din drepturi de autor datoreaza numai impozitul de 10%.
 
Veniturile din drepturi de autor se impun prin retinere la sursa de catre platitorii de venit, impozitul fiind impozit final.
 
Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se determina de catre platitorii venitului, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.
 
Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net (venit brut – cheltuiala forfetara de 40%) si se retine la sursa, de catre platitori la momentul platii veniturilor.
 
Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final, se declara de platitor in formularul 112 Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
 
Conform art. 148 alin. (1) din Codul fiscal, persoanele fizice care realizeaza numai venituri din drepturi de proprietate intelectuala vor fi obligate la plata contributiei de asigurari sociale daca venitul net estimat a se realiza in anul respectiv, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielilor deductibile (cheltuielile deductibile sunt 40% din venitul brut) este in valoare cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara. Salariul de baza minim brut in functie de care se calculeaza plafonul este cel in vigoare la data depunerii declaratiei unice.
 
Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara se efectueaza prin cumularea veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala care se estimeaza a se realiza in anul curent.
 
In cazul persoanelor fizice care nu se incadreaza in plafonul de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, plata contributiei de asigurari sociale este optionala.
 
Prin urmare, o persoana nu datoreaza CAS daca veniturile din drepturi de proprietate intelectuala cumulate sunt sub nivelul de 12 salarii de baza minime brute pe tara.
 
Conform art. 170 alin. (1) din Codul fiscal, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) -h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
 
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120 se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) -h), dupa cum urmeaza:
 
a) venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente, stabilite potrivit art. 68, 681 si 69, dupa caz;
 
b) venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare prevazute la art. 72 si 721, precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala determinat potrivit prevederilor art. 73;
 
c) venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, determinat potrivit prevederilor art. 125 alin. (8) si (9);
 
d) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84-87;
 
e) venitul si/sau castigul din investitii, stabilit conform art. 94-97. In cazul veniturilor din dobanzi se iau in calcul sumele incasate, iar in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele distribuite si incasate incepand cu anul 2018;
 
f) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, stabilite potrivit art. 104-106;
 
g) venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114-116.
 
Astfel, daca veniturile persoanei din toate sursele mentionate mai sus nu sunt in suma de cel putin 12 salarii de baza minime pe an, contributia la sistemul se sanatata nu este obligatorie.
 
 
Autor: Gabriela Dita, consilier juridic
 
 
 

de Gabriela Dita


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
nvenituri din drepturi de autordrepturi proprietate intelectualavenituri drepturi autor 2020contributii drepturi de autorimpozit venituri din drepturi de autor

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 04 Noiembrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Drepturi de autor in 2020: Inregistrarea contractului la ANAF si determinarea venitului Nota: 4.1 din 5 - 5 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Zilele libere pentru vaccinare. Conditii de acordareIntrebare: Avand in vedere promulgarea Legii privind acordarea unei zile libere platite pentru fiecare doza de vaccin efectuata publicata in MO din 23.07.2021, va rog sa ma ajutati cu o opinie asupra aplicarii retroactive. Legea nu distinge daca angajatii deja vaccinati inainte de data intrarii in vigoare a prezentului act normativ au sau nu dreptul la zile libere platite, desi intentia legiuitorului este clar in directia incurajarii cresterii ratei de vaccinare. Ma intereseaza sa stiu daca pot beneficia...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Functie de conducere. Termenul de preaviz la demisieIntrebare: Am un angajat in functia de Brand manager, COR 243207. Nu are persoane in subordine, dar are practic functie de conducere. Care este perioada de preaviz in cazul demisiei pentru aceasta functie?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"
Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]