Contractul privind drepturile de proprietate intelectuala se inregistreaza la ANAF numai prima data cand se obtin astfel de drepturi prin completarea Declaratiei 020. Declaratia 020 - se completeaza si se depune de catre persoanele fizice romane si straine, care detin cod numeric personal, altele decat persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, in termen de 30 de zile de la data obtinerii primului venit precum si in termen de 15 zile de la data modificarii ulterioare a datelor declarate initial.
In ceea ce priveste impozitul si contributiile sociale, salariatii si pensionarii care obtin si venituri din drepturi de autor datoreaza numai impozitul de 10%.
Veniturile din drepturi de autor se impun prin retinere la sursa de catre platitorii de venit, impozitul fiind impozit final.
Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se determina de catre platitorii venitului, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.
Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net (venit brut – cheltuiala forfetara de 40%) si se retine la sursa, de catre platitori la momentul platii veniturilor.
Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final, se declara de platitor in formularul 112 Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Conform art. 148 alin. (1) din Codul fiscal, persoanele fizice care realizeaza numai venituri din drepturi de proprietate intelectuala vor fi obligate la plata contributiei de asigurari sociale daca venitul net estimat a se realiza in anul respectiv, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielilor deductibile (cheltuielile deductibile sunt 40% din venitul brut) este in valoare cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara. Salariul de baza minim brut in functie de care se calculeaza plafonul este cel in vigoare la data depunerii declaratiei unice.
Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara se efectueaza prin cumularea veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala care se estimeaza a se realiza in anul curent.
In cazul persoanelor fizice care nu se incadreaza in plafonul de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, plata contributiei de asigurari sociale este optionala.
Prin urmare, o persoana nu datoreaza CAS daca veniturile din drepturi de proprietate intelectuala cumulate sunt sub nivelul de 12 salarii de baza minime brute pe tara.
Conform art. 170 alin. (1) din Codul fiscal, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) -h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120 se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) -h), dupa cum urmeaza:
a) venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente, stabilite potrivit art. 68, 681 si 69, dupa caz;
b) venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare prevazute la art. 72 si 721, precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala determinat potrivit prevederilor art. 73;
c) venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, determinat potrivit prevederilor art. 125 alin. (8) si (9);
d) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84-87;
e) venitul si/sau castigul din investitii, stabilit conform art. 94-97. In cazul veniturilor din dobanzi se iau in calcul sumele incasate, iar in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele distribuite si incasate incepand cu anul 2018;
f) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, stabilite potrivit art. 104-106;
g) venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114-116.
Astfel, daca veniturile persoanei din toate sursele mentionate mai sus nu sunt in suma de cel putin 12 salarii de baza minime pe an, contributia la sistemul se sanatata nu este obligatorie.
Autor: Gabriela Dita, consilier juridic
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza superior salariului de baza minim brut pe taraIntrebare: O angajata care are contractul individual de munca incepand cu data de 01.09.2023 cu salariul de baza minim brut, incepand cu 01.01.2025 avem obligatia ca salariul sa fie modificat cu 4050? Salariul minim brut poate fi aplicat unui salariat pentru maximum 24 de luni, incepand cu data de 01.09.2025 avem obligatia ca salariatului sa i se acorda un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, sau este valabil din momentul introducerii prevederii legii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Revenire din CCC. Desfiintarea magazinului in care salariata presta activitateIntrebare: Va adresez urmatoarea intrebare. Avem o persoana, Director de magazin, care trebuie sa revina din CIC. Magazinul in care a lucrat s-a inchis. In acelasi oras avem deschise alte 2 magazine care au Director de Magazin. Am posibilitatea, legal, ca pentru persoana care revine din CIC sa-i ofer un post de director de magazin, dar intr-un oras in care avem pozitia libera? Sau sunt obligata sa-i ofer post in orasul de domiciliu? Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<