Este posibila modificarea duratei concediului de odihna?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
10 Mai 2017
10 Mai 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
concediu de odihnacimangajare 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incepem prin a mentiona ca art. 41 alin. (1) din Codul muncii stabileste ca un contract individual de munca (CIM) poate fi modificat numai prin acordul partilor.


Angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de Codul muncii.

Iata o situatie prezentata pe PortalCodulMuncii.ro: "In situatia in care la angajare in 2011 (exista Contractul Colectiv de Munca la nivel National) in contratele angajatilor sunt trecute 21 de zile de CO, si apoi tot ce am mai angajat am angajat tot cu 21 de zile, este corect cum am prodedat? Pot acum sa modific Concediul de odihna la 20 de zile asa cum scrie in Codul muncii, este corect sa fac acest lucru? Este de fapt dorinta angajatorului."


Asa cum am mentionat mai devreme, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 48, orice element al contractului individual de munca poate fi modificat numai cu acordul partilor.

Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare, iar durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in CIM, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.


Schimbarea duratei concediului de odihna, a salariului sau a altui element al contractului individual de munca poate fi facuta numai cu acordul salariatului.


ATENTIE! In caz contrar, angajatorul procedeaza la o modificare unilaterala a contractului individual de munca iar o astfel de decizie va fi anulata de instanta de judecata ce poate fi sesizata de salariat.

Daca nu sunt de acord cu modificarea contractului individual de munca si nu sunt aplicabile dispozitiile art. 48 din Codul muncii, salariatii vor ramane cu acelasi numar de zile de concediu de odihna.


Sursa: PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]