Angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de Codul muncii.
Iata o situatie prezentata pe PortalCodulMuncii.ro: "In situatia in care la angajare in 2011 (exista Contractul Colectiv de Munca la nivel National) in contratele angajatilor sunt trecute 21 de zile de CO, si apoi tot ce am mai angajat am angajat tot cu 21 de zile, este corect cum am prodedat? Pot acum sa modific Concediul de odihna la 20 de zile asa cum scrie in Codul muncii, este corect sa fac acest lucru? Este de fapt dorinta angajatorului."
Asa cum am mentionat mai devreme, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 48, orice element al contractului individual de munca poate fi modificat numai cu acordul partilor.
Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare, iar durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in CIM, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Schimbarea duratei concediului de odihna, a salariului sau a altui element al contractului individual de munca poate fi facuta numai cu acordul salariatului.
ATENTIE! In caz contrar, angajatorul procedeaza la o modificare unilaterala a contractului individual de munca iar o astfel de decizie va fi anulata de instanta de judecata ce poate fi sesizata de salariat.
Daca nu sunt de acord cu modificarea contractului individual de munca si nu sunt aplicabile dispozitiile art. 48 din Codul muncii, salariatii vor ramane cu acelasi numar de zile de concediu de odihna.
Sursa: PortalCodulMuncii