Ni se expune o speta deosebit de interesanta, cu privire la situatia unei societati ce se afla in procedura de insolventa.
Datele problemei:
- Societatea are peste 60 de angajati
- Unii angajati au urmat cursuri de calificare pentru incadrare superioara.
"Din cauza intrarii in insolventa, societatea nu dispune de lichiditati pentru a putea sustine cheltuielile cu marirea retributiilor angajatilor."
Cu ajutorul specialistilor vom stabili cum procedam in aceasta situatie si daca exista posibilitatea de a modifica functia din CIM fara modificarea salariului actual:
Majorarea salariului ca urmare a faptului ca salariatul a dobandit noi competente nu constituie o obligatie legala a angajatorului.
Aceasta obligatie isi poate avea izvorul in contractul colectiv sau individual de munca.
In ceea ce priveste modificarea functiei, conform art. 17 alin. (5) din Codul muncii, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
In consecinta, partile pot hotari modificarea elementelor acestuia inclusiv a felului muncii.
Asadar, regula privind modificarea functiei potrivit Codului muncii o reprezinta acordul partilor raportului de munca, angajator si salariat, deci prin intocmirea unui act aditional la contractul individual de munca al salariatului.
Atentie! In cazul in care angajatorul modifica unilateral functia, salariatul se poate adresa instantei de judecata in vederea anularii deciziei angajatorului. Starea de insolventa in care se afla angajatorul nu constituie o exceptie de la regula potrivit careia functia se modifica numai cu acordul partilor.
Atentionam! Codul muncii nu prevede in mod expres o sanctiune pentru modificarea unilaterala a functiei. Intrucat angajatorul se afla in insolventa masurile ce se impun se iau de administratorul/lichidatorul judiciar.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro