legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Studiu de caz: Concedierea si inexistenta obligatiei de parcurgere a procedurii de concediere colectiva

26 Iulie 2011
26 Iulie 2011
Codul munciiLegea 85/2006concediereaconcediere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce dispozitii legislative reglementeaza concedierea colectiva? In ce mod poate efectua angajatorul disponibilizari de personal asigurandu-se ca drepturile salariatilor in cauza sunt respectate in continuare? In acest sens, poate fi dat ca exemplu reprezentativ cazul unei societati care se afla in procedura de insolventa si care trece la efectuarea disponibilizarilor de personal (concediere colectiva) in baza art. 86 alin. (6) din Legea 85/2006 coroborat cu art. 65 si 66 din Codul muncii.
In plus, administratorul judiciar motiveaza ca in situatia de insolventa, concedierile se fac in procedura de urgenta, iar singura obligatie a angajatorului este cea de a acorda preavizul. Apare astfel inca o procedura a carei legalitate va trebui stabilita prin cele ce urmeaza.

Legea 85/2006 mentioneaza prin art. 86 alin. (5), cu modificarile si completarile ulterioare, un contract de munca sau de inchiriere, in calitate de locatar, va putea fi denuntat numai cu respectarea termenelor legale de preaviz.

Art. 86 alin. (6) din acelasi act normativ prevede ca prin derogare de la prevederile Legii 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa data deschiderii procedurii, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta de catre administratorul judiciar/lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Administratorul judiciar/lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare.

Astfel, in situatia in care concedierea se face de catre administratorul judiciar sau lichidator, in conformitate cu dispozitiile art. 86 alin. (6) din Legea 85/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, acestia sunt scutiti de formalitatile prevazute de lege cu privire la parcurgerea concedierii colective a personalului, fiind obligati sa respecte doar termenul de preaviz, care fata de noile modificari ale Codului muncii apreciem ca este de cel 20 de zile lucratoare.

NOUTATI din Legislatia muncii

Retineti, Regulamentul intern chiar va ajuta!


Este actul prin care puteti spune clar ce vreti de la angajatii dvs., avand si garantia ca acestia vor respecta dorintele dvs. (ii obliga art. 39, alin. (2), lit. c) din Codul muncii)! Prin Regulamentul intern stabiliti:

  •   drepturile si obligatiile dvs. si ale salariatilor
  •   criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor
  •   procedurile de solutionare a cererilor si reclamatiilor salariatilor
  •   regulile privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii, etc.
Grabiti-va sa intrati in posesia exemplarului dumneavoastra >>


 

 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Descarcati raportul GRATUIT
“REGES ONLINE: H.G. nr. 295/2025 si exemple practice”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la NOUTATILE
din HR!
Descarcati raportul
"TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]