Proiectul de modificare a Codului muncii spune sec:
"La articolul 17 alineatul (2), dupa litera d) se introduce o noua litera, lit. d1) cu urmatorul cuprins:
d1) Criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului".
Introducerea acestei clauze vizeaza unul din aspectele in legatura cu care trebuie sa fie informat viitorul salariat - clauze care se vor regasi si in contractul individual de munca. Ciudat, impotriva acestei prevederi nu a protestat nimeni in mod special.
De fapt, criteriile de performanta puteau fi introduse si inainte, fara sa mai existe modificari ale Codului muncii. Chiar si cu aceasta modificare, criteriile pot exista sau nu, dupa cum doreste angajatorul. Nicaieri nu scrie ca aceste criterii de performanta sunt obligatoriu de scris, ci numai ca, DACA EXISTA, trebuie comunicate salariatului.
Iar daca exista si sunt comunicate INAINTE de semnarea contractului de munca, e limpede ca pot fi si negociate (cel putin teoretic).
Portal Codul Muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Iar daca sunt semnate de catre salariat, neindeplinirea lor poate sa conduca, mult mai usor ca pana acum, la concediere pentru necorespundere profesionala.
Aici pot fi de acord cu Guvernul, in sensul ca se eficientizeaza munca salariatilor, dar cu conditia ca aceste criterii sa nu fie impuse abuziv. Dar aici nu mai e responsabil Guvernul, ci partile (salariat si angajator) si, in final, daca ele nu se inteleg, instantele de judecata.
Horatiu Sasu,
Jurist si economist
Consultant in afaceri