Convocare la cercetare disciplinara. Termen. Dreptul salariatului de a-si pregati apararea

27 Octombrie 2011
27 Octombrie 2011
cercetare disciplinaratermencodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:

Un salariat are 3 sanctiuni disciplinare.  A fost convocat de doua ori sa se prezinte in termen legal (5 zile lucratoare de la primirea convocatorului), de fiecare data pentru ziua in care este convocat, a doua a zi, aduce concediu medical. Angajatorul risca sa depaseasca termenul legal de 30 de zile pentru cercetare disciplinara. La al treilea convocator s-a notat ca angajatul se va prezenta la data de zz/ll/aaaa, cu mentiunea ca, daca se imbolnaveste, va aduce concediu medical in ziua imediat urmatoare incetarii suspendarii (respectiv concediului medical) in acelasi loc si la aceeasi ora. In ce masura a procedat societatea corect?

Raspuns:

Potrivit art. 251 alin. (2) din Codul muncii , republicat, in vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii. Asadar, legea nu prevede un termen intre data convocarii si efectuarii cercetarii disciplinare.

Termenul de 5 zile lucratoare era prevazut contractual, prin Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010. Astfel, conform art. 75 alin. (3) din CCMUN Comisia il va convoca in scris pe salariatul cercetat, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte. Convocarea va indica cel putin motivul, data, ora si locul intrevederii.

In literatura juridica de specialitate s-a apreciat ca acest termen este un termen de recomandare si, ca urmare, nerespectarea lui nu atrage nulitatea deciziei de sanctionare disciplinara (C. Gilca, Natura termenului de convocare la cercetarea disciplinara, in Revista de dreptul muncii si dreptul securitatii sociale nr. 7/2008). Nefiind expres prevazut de art. 251 alin. (1) din Codul muncii , republicat, apreciez ca acest termen de 5 zile este un termen de recomandare.

Scopul existentei unui interval de timp intre data convocarii si data efectuarii cercetarii disciplinare efective este de a se da posibilitatea salariatului sa-si pregateasca apararea. Respectarea dreptului la aparare reprezinta o conditie de validitate a deciziei de sanctionare, asa incat nerespectarea acestui drept al salariatului atrage nulitatea deciziei.

Intelegem din speta ca salariatul a adus certificate de concediu medical pentru ziua in care, conform convocatorului, ar fi trebuit sa se desfasoare cercetarea. Or, pana in ziua cercetarii sunt implinite 4 zile. De doua ori convocat pentru cercetarea aceleiasi fapte, perioada aferenta pregatirii apararii a fost dublata la 8 zile, la care se adauga si celelelate zile din cadrul celei de-a treia convocari. Prin urmare, apreciez ca dreptul salariatului de a-si pregati apararea a fost respectat.

In raport de specificul situatiei prezentate nu consider incorecta varianta utilizata in a treia convocare transmisa salariatului atata vreme cat i-ati asigurat dupa cum am mentionat, timp mai mult decat indestulator pentru a-si pregati apararea.


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]