legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Convocare la cercetare disciplinara. Termen. Dreptul salariatului de a-si pregati apararea

cercetare disciplinaratermencodul muncii
Intrebare:

Un salariat are 3 sanctiuni disciplinare.  A fost convocat de doua ori sa se prezinte in termen legal (5 zile lucratoare de la primirea convocatorului), de fiecare data pentru ziua in care este convocat, a doua a zi, aduce concediu medical. Angajatorul risca sa depaseasca termenul legal de 30 de zile pentru cercetare disciplinara. La al treilea convocator s-a notat ca angajatul se va prezenta la data de zz/ll/aaaa, cu mentiunea ca, daca se imbolnaveste, va aduce concediu medical in ziua imediat urmatoare incetarii suspendarii (respectiv concediului medical) in acelasi loc si la aceeasi ora. In ce masura a procedat societatea corect?

Raspuns:

Potrivit art. 251 alin. (2) din Codul muncii , republicat, in vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii. Asadar, legea nu prevede un termen intre data convocarii si efectuarii cercetarii disciplinare.

Termenul de 5 zile lucratoare era prevazut contractual, prin Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010. Astfel, conform art. 75 alin. (3) din CCMUN Comisia il va convoca in scris pe salariatul cercetat, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte. Convocarea va indica cel putin motivul, data, ora si locul intrevederii.

In literatura juridica de specialitate s-a apreciat ca acest termen este un termen de recomandare si, ca urmare, nerespectarea lui nu atrage nulitatea deciziei de sanctionare disciplinara (C. Gilca, Natura termenului de convocare la cercetarea disciplinara, in Revista de dreptul muncii si dreptul securitatii sociale nr. 7/2008). Nefiind expres prevazut de art. 251 alin. (1) din Codul muncii , republicat, apreciez ca acest termen de 5 zile este un termen de recomandare.

Scopul existentei unui interval de timp intre data convocarii si data efectuarii cercetarii disciplinare efective este de a se da posibilitatea salariatului sa-si pregateasca apararea. Respectarea dreptului la aparare reprezinta o conditie de validitate a deciziei de sanctionare, asa incat nerespectarea acestui drept al salariatului atrage nulitatea deciziei.

Intelegem din speta ca salariatul a adus certificate de concediu medical pentru ziua in care, conform convocatorului, ar fi trebuit sa se desfasoare cercetarea. Or, pana in ziua cercetarii sunt implinite 4 zile. De doua ori convocat pentru cercetarea aceleiasi fapte, perioada aferenta pregatirii apararii a fost dublata la 8 zile, la care se adauga si celelelate zile din cadrul celei de-a treia convocari. Prin urmare, apreciez ca dreptul salariatului de a-si pregati apararea a fost respectat.

In raport de specificul situatiei prezentate nu consider incorecta varianta utilizata in a treia convocare transmisa salariatului atata vreme cat i-ati asigurat dupa cum am mentionat, timp mai mult decat indestulator pentru a-si pregati apararea.

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cercetare disciplinaratermencodul muncii

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 27 Octombrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Convocare la cercetare disciplinara. Termen. Dreptul salariatului de a-si pregati apararea Nota: 3.33 din 5 - 3 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (5)


04-Dec-2013

Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea problema lucrez la o societate unde 4 angajati au furat din banii societatii, eu sunt operator calculator si sunt cercetata disciplinar ca nu am respectat fisa postului,fisa care nu o detin de la angajare din anul 2010. Chiar credeti ca au ceva sa imi puna in carca?

28-Sep-2012

Pentru o societate comerciala unde sunt mai putin de trei persoane angajate, care va fi componenta comisiei disciplinare? putem numi ca membri ai comisiei si persoane din afara firmei de exemplu dintr-o alta firma componenta a aceluiasi grup de firme?; si exista vreo cerinta privitoare la nationalitatea membrilor comisiei? va multumesc, cu stima, dana dobrin

28-Sep-2012

Pentru o societate comerciala unde sunt mai putin de trei persoane angajate, care va fi componenta comisiei disciplinare? putem numi ca membri ai comisiei si persoane din afara firmei de exemplu dintr-o alta firma componenta a aceluiasi grup de firme?; si exista vreo cerinta privitoare la nationalitatea membrilor comisiei? va multumesc, cu stima, dana dobrin

28-Oct-2011

nu inteleg de ce se mai invoca cele 5 zile conform CCMUN 2007-2010 ,avand in vedere ca nu mai este in vigoare. cum acest articol este actualizat la dara de 28.10.2011?????

28-Oct-2011

Intrebare: Un angajat se afla in situatia cumulului de functii. La angajatorul unde pana la schimbarea codului muncii anul acesta a functionat principiul functiei de baza, nici un angajat nu primeste bonuri de masa deci nici angajatul in speta. La angajatorul unde angajatul functiona cu functie secundare si norma partiala de 7 ore, angajatii primesc bonuri de masa, insa numai cei care au functia de baza in companie. Avand in vedere ca cele doua principii au fost eliminate din codul muncii iar obligativitatea declararii de catre angajati a locului unde doresc sa aibe functia de baza a fost abrogata, si avand in vedere ca angajatul aflat in cumul de functii nu are cum sa primeasca bonuri din doua locuri pentru ca unul din angajatori nu acorda deloc aceste bonuri, poate angajatorul sa acorde tichetele de masa catre angajatul care are norma partiala de 7 ore si unde a fost functia de baza pana la abrogarea ei in noul cod al muncii? Va multumesc.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Deplasare salariati in Franta. Incadrare in detasare transnationalaIntrebare: Daca delegatia externa ptr munca de max 1 luna de la o SC din Romania la o SC in Franta, se considera detasare transnationala si se solicita de tara ex.Franta documentul A1? Subordonarea ramane fata de SC din Romania,cheltuelile salariale si diurna se suporta de SC din Romania. De ce se solicita A1 acolo, si daca in acest caz autoritatile romanesti (ITM, ANAF) poate reconsidera delegatia ca si detasare,cu consecinte evident nefaste,salarii,diurne,taxe etc ptr. SC din Romania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Invatamant hibrid. Zile libere pentru parintiIntrebare: Avem o salariata al carei copil (cu varsta mai mica de 12 ani) este inscris la scoala care a adoptat sistemul hibrid. Astfel minorul este 1 saptamana la scoala, urmata de 1 saptamana in care participa la cursuri online. Poate beneficia salariata de Zilele libere supraveghere copii in saptamana in care minorul participa la cursuri online sau aceste zile se acorda numai in situatia in care scoala isi suspenda/limiteaza activitatea din cauza unor cazuri de Coronavirus confirmate la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]