Salariul minim brut pe tara si coeficientii de ierarhizare

21 Februarie 2014
21 Februarie 2014
salariu minimsalarizaresalariu minim 2014coeficienti de ierarhizarerevisalsalarii revisal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stim bine faptul ca de la 1 ianuarie 2014 salariul minim brut pe economie este de 850 de lei. Analizam intrebarea adresata de un angajator, referitoare la obligatia de a stabili salariul minim de 1700 de lei pentru angajatii cu studii superioare, conform coeficientului de calificare.

Specialistii PortalCodulMuncii ne ofera un raspuns clar:

Potrivit prevederilor HG 871/2013 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 703 din 15 noiembrie 2013 care a intrat in vigoare la data publicarii, respectiv la data de 15 noiembrie 2013 insa modificarea salariului isi produce efectele incepand cu data de 1 ianuarie 2014, salariul de baza minim brut pe tara este de 850 lei pentru un progra complet de lucru de 168 de ore, reprezentand 5,059 lei/ora iar de la 1 iulie 2014 cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata va fi de 900 lei, reprezentand 5, 357 lei/ora.

Stabilirea, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub acest nivelul constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei conform art. 3 alin. (1) din HG 871/2013.

In ceea ce priveste obligatia ce incumba angajatorilor in privinta stabilirii salariilor angajatilor cu respectarea unor coeficienti minimi de ierarhizare, aceasta are ca izvor dispozitiile conventionale cuprinse in contractele colective de munca.

CCMUN pe anii 2007-2010 prevedea astfel de coeficienti minimi, insa, la momentul actual acest contract nu mai este in vigoare.

Ghid Practic de Salarizare >>>

Asadar concludem ca nu exista o obligatie legala in sarcina angajatorului de stabilire a salariilor angajatilor cu respectarea coeficientilor minimi de ierarhizare, dar obligatia poate fi conventionala in situatia in care un contract colectiv de munca aplicabil obliga angajatorul la stabilirea salariilor cu respectarea unor coeficienti de ierarhizare.

In concluzie, daca un astfel de contract nu exista sau nu stabileste coeficienti de ierarhizare, angajatorul are obligatia sa respecte dispozitiile legale privind salariul minim brut pe tara garantat in plata.
 

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]