Un nou Cod al Muncii? Ce s-ar putea modifica referitor la delegarea si detasarea salariatilor?

modificari codul munciicodul muncii 2015noul cod al muncii 2016modificari codul muncii 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul Muncii asa cum il stim, ar putea suferi modificari importante. Initiativa legislativa de modificare si completare a Codului muncii, adoptata tacit in data de 2 septembrie 2015 de catre Senatul Romaniei, in calitate de prima Camera sesizata, urmeaza a fi supusa dezbaterii comisiilor de specialitate si ulterior adoptarii plenului camerei decizionale, respectiv Camerei Deputatilor.

Am analizat deja propunerile referitoare la clauza de obiectiv de performanta si clauza de neconcurenta. Puteti citi pe larg aici.

Am tratat si o posibila modificare avantajoasa pentru salariati, cu privire la intocmirea si depunerea dosarului de pensionare de catre angajatori. Cititi aici despre acest impact asupra Codului Muncii, daca propunerea va fi aprobata.


Un alt set de masuri in favoarea salariatilor este cel referitor la perioada pentru care un salariat poate fi delegat si dupa caz, detasat.


 

Dupa cum se cunoaste, la acest moment, delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi, cu acordul salariatului, pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice. Aceasta posibilitate a prelungirilor succesive este eliminata in reglementarea initiatorilor, in acest sens prevazandu-se in mod expres ca delegarea va putea fi realizata pentru o perioada de cel mult 120 de zile intr-un an calendaristic, doar pentru primele 60 de zile nefiind necesar acordul salariatului. 

In acest sens, sunt de altfel si dispozitiile referitoare la detasare care prevad distinct de actuala reglementare ca, numai in situatii exceptionale, perioada detasarii va putea fi prelungita peste termenul de 1 an, cu acordul ambelor parti, pe o perioada de maxim 6 luni. Se poate observa astfel ca a fost eliminata posibilitatea succedarii perioadelor de detasare, cu acordul salariatului, posibile de realizat in prezent din 6 in 6 luni.

 

In situatia in care modificarile propuse vor fi adoptate si se vor aplica, detasarea va putea fi realizata pentru mai mult de 1 an si 6 luni numai cu respectarea unui interval de pauza de 3 luni intre respectivele detasari.

 

S-a pus totodata egalitate intre cele doua modalitati de modificare a contractului individual de munca precizandu-se in mod expres ca refuzul salariatului de a-si da acordul cu privire la prelungirea perioadei de delegare si dupa caz, a perioadei detasarii, nu constituie motiv de sanctionare disciplinara.

 

Schimbari majore au fost aduse contractului individual de munca cu durata determinata, in special in ceea ce priveste termenul pentru care acesta poate fi incheiat si a cazurilor in care acesta se poate prelungi peste termenul maxim stabilit.

 

Cu privire la aceste aspecte, precizam ca in actuala forma alin.(3) al art. 82 stabileste ca, ”Contractul individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit, in conditiile prevazute la art. 83, si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari”. Se poate observa ca aceasta forma permite ca, in anumite situatii, expres reglementate de lege, dar care au tot caracter limitat in timp, contractul de munca incheiat pe durata determinata sa poata fi prelungit peste termenul de 36 de luni reglementat in cuprinsul art.83, in special in vederea finalizarii unor proiecte, programe sau lucrari.

 

Totodata, situatia prevazuta la lit.h) a art. 83 din actuala forma a Codului muncii reglementeaza doua ipoteze, una referitoare la cazurile prevazute expres de legi speciale, iar cea de-a doua desfasurarea unor lucrari, proiecte si programe.

 

Astfel, conform propunerilor de modificare se incearca revenirea la vechea forma a Codului muncii, de dinaintea Legii nr. 40/2011, prin stabilirea unui termen maxim de 24 de luni in care intre aceleasi parti pot fi incheiate contracte individuale de munca pe durata determinata, eliminand posibilitatea mentionata mai sus, de a prelungi, punctual si pentru rezolvarea anumitor situatii, aceste contracte pe durata determinata, peste termenul maxim de 24 de luni.

 

Reglementarea propusa stabileste ca aceste contracte individual de munca pe durata determinata pot fi prelungite, in conditiile art. 83, si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, insa numai inauntrul celor 24 de luni si de cel mult doua ori consecutiv.

 

Consideram ca aceasta masura ar fi trebui sa ia in calcul specificitatea anumitor activitati, in special a activitatii desfasurate in anumite proiecte sau programe care au o perioada de derulare mai mare de 24 de luni, cum este si cazul proiectelor finantate din fonduri europene, tinand cont si de faptul ca legislatia specifica acestora nu prevede decat durata de implementare a proiectelor, fara insa ca acest aspect sa presupuna in mod automat si derogarea de la durata contractelor individuale de munca ce pot fi incheiate pentru realizarea acestora.

 

Astfel, apreciem ca termenul de 24 de luni nu este suficient in acest caz, in practica putand exista si alte asemenea situatii care sa impuna in mod obiectiv si justificat incheierea unor contracte de munca pentru o perioada mai mare decat 24 de luni.

Totodata, in special in cazul mentionat precizam ca angajatorul nu isi poate asuma angajarea persoanei respective cu contract individual de munca pe durata nedeterminata, intrucat activitatea aferenta implementarii unor proiecte are caracter determinat.

 

Si conditiile de incheiere a unui contract de munca temporara sunt supuse modificarii, in sensul in care se propune ca, de regula, incheierea acestuia sa se realizeze pe perioada nedeterminata, exceptia fiind reprezentata de incheierea pe perioada determinata.

 

In prezent, conform art.94 contractul de munca temporara este un contract individual de munca ce se incheie in scris intre agentul de munca temporara si salariatul temporar, pe durata unei misiuni.

 

Astfel, in prezent intre parti poate fi incheiat si un contract individual de munca pe perioada nedeterminata, pe perioada dintre doua misiuni salariatul aflandu-se in continuare la dispozitia angajatorului, subzistand obligatia ca, pentru fiecare misiune in parte, sa se incheie un contract de munca temporara.

 

Desi prin schimbarea regulilor de incheiere a unui astfel de contract, initiatorii urmaresc protejarea intereselor salariatilor prin incheierea contractului pe durata nedeterminata, apreciem ca in practica aceasta masura este de natura a dezechilibra activitatea desfasurata de agentii de munca temporara, intrucat maniera de derulare a acestui proces profita ambelor parti.

 

In plus, apreciem ca situatia reglementata la art.89 lit.c) care prevede posibilitatea incheierii unui contract de munca temporara pentru prestarea unor activitati ocazionale este de natura a crea confuzii cu activitatea ce poate fi realizata, cu caracter ocazional, in baza unui contract civil de catre persoane fizice neautorizate, in conformitate cu dispozitiile art.7 din Codul fiscal.

 

In acest context, apreciem ca ar fi utila eliminarea referirilor la activitatile ocazionale.

Cititi aici pe larg despre posibile modificari ale Codul Muncii:

Atentie la clauza de obiectiv de performanta si clauza de neconcurenta

Dosarele de pensionare pentru limita de varsta vor fi intocmite si depuse de angajatori?

Ce s-ar putea modifica referitor la delegarea si detasarea salariatilor?

 

de Gabriela Dita


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
modificari codul munciicodul muncii 2015noul cod al muncii 2016modificari codul muncii 2016

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 28 Septembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Un nou Cod al Muncii? Ce s-ar putea modifica referitor la delegarea si detasarea salariatilor? Nota: 3.42 din 5 - 6 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Kurzarbeit. Posibilitatea de a acorda salariatilor cadouri si bonusuriIntrebare: In luna decembrie 2021 aplicam programul kurzarbeit pentru 10 persoane, astfel ca timpul de lucru pentru acestia se reduce la 88 de ore din 176. Distribuirea este facuta astfel: in perioada 2-16 decembrie, 10 salariati sunt pe programul kurzarbeit, ceilalti 35 lucreaza normal. Urmatoarele 11 zile: 17 - 31 decembrie intreaga firma este in concediu de odihna. Cu ocazia Craciunului compania doreste sa acorde salariatilor si copiilor acestora tichete cadou in valoare de 150 lei de persoana (salariat...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Concediu medical. Venituri realizate si la alt angajator in ultimele 6 luni. Stabilirea bazei de calculIntrebare: Avem un salariat care a fost incadrat incepand cu 1 septembrie care are indeplinita conditia de stagiu pentru concediu medical. La vechiul angajator a avut salariul de incadrare de 4500 RON lunar pentru lunile mai la august 2021 inclusiv , dupa care la noi incepand cu 1 septembrie are salariu de incadrare de 8200 RON lunar. Care este baza de calcul a indemnizatiei de concediu medical acordat in luna noiembrie ac? Media se face tinand seama de salariul de incadrare la ultimul angajator sau se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"
Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]