Vesti bune pentru primarii si presedintii de consilii judetene care gestioneaza proiecte din fonduri externe nerambursabile, in contextul in care vor primi un spor majorat la 50% de la 25%.
Anuntul a fost facut marti (n.n 31.01.2023) de catre ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos, la briefingul de la finalul sedintei de Guvern, potrivit
Agerpres:
"Bugetul proiectului este cel care asigura sursa de finantare, iar prin modificarea pe care Guvernul Romaniei a aprobat-o astazi (marti, n.r.) am prevazut in plus ca sursa de decontare a acestor cheltuieli si partea de buget local si venituri realizate la nivelul bugetului local. De asemenea, am uniformizat sporul pe care il acordam pentru gestionarea proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile atat pentru primari si presedintii de consilii judetene de la 25% la 50%. Precizez ca nu toti primarii din Romania primesc acest spor. Este vorba de spor doar daca exista contracte de finantare incheiate pentru proiecte pe care le implementeaza si, mai mult, acest spor este legat de indicatori de performanta. La acesti indicatori de performanta lucram in prezent. Analizam posibilitatea ca numarul de contracte de finantare incheiate, valoarea contractelor de finantare incheiate si tipul de proiecte, nu este totuna daca sa zicem o primarie acceseaza fonduri pentru un proiect care presupune consolidarea capacitatii administrative fata de o alta primarie, sa zicem, care gestioneaza proiecte de investitii in infrastructura. E o mare diferenta intre cele doua categorii de proiecte si analizam ca acest spor sa fie corelat cu indicatorii de performanta. E vorba de a ajunge cu acest nivel de spor, cu acest procent de spor acelasi pentru ca era nefiresc ca acela care raspunde la nivelul primariei, respectiv primarul, de tot ceea ce inseamna gestionarea unui portofoliu de proiecte sa primeasca mult mai putin decat subordonatii pe care ii avea in subordine. De aceea am uniformizat procentul de spor pe fonduri europene si desigur aici beneficiarii, autoritati locale sunt cei care duc greul", a precizat Marcel Bolos.
Ministrul a reamintit si faptul ca acestia au in momentul de fata 5.600 de contracte care se gestioneaza la nivelul autoritatilor locale si valoarea acestor contracte este de 11 miliarde de euro.
In cadrul sedintei de Guvern din data de 31.01.2023 a fost aprobat un proiect de Ordonanta de modificare a Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice prin care se majoreaza cu pana la 50% indemnizatiile lunare ale presedintilor si vicepresedintilor mentionati mai sus.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<