legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

De ce salariatii vor fi nevoiti sa suporte costurile serviciilor medicale pentru pensionari si someri

Isabela Alexe
Isabela Alexe
30 Octombrie 2017
30 Octombrie 2017
Isabela Alexe
Isabela Alexe
cas si cass 2017trecere cas si cass angajatcas si cass angajati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Discutiile si deciziile legate de trecerea contributiilor sociale in seama angajatilor sunt din ce in ce mai controversate, nu toate organizatiile fiind de acord cu deciziile Executivului.

Asa se face ca Blocul National Sindical (BNS) solicita Ministerului Finantelor Publice (MFP) sa justifice decizia privitoare la trecerea in responsabilitatea angajatilor a povesterii serviciilor medicale pentru pensionari, someri, asistenti sociali, etc.

Potrivit Agerpres, BNS anunta ca pensionarii, somerii, persoanele asistate social, persoanele aflate in concediu medical, persoanele aflate in concediu de crestere a copilului, personalul monahal, etc ar trebui sa beneficieze de servicii medicale gratuite, fiind asigurati la sistemul public de sanatate.

In contextul majorarii cotei CASS datorata pentru persoanele fizice asigurate in sistemul de sanatate, de la 5,5% la 10%, pentru care, in prezent, contributia se suporta de la bugetul de stat, se modifica modalitatea de asigurare in sistemul public de sanatate a persoanelor care au calitatea de pensionari, someri, persoane aflate in concedii pentru cresterea copiilor, persoane care obtin ajutoare sociale si alte categorii de persoane aflate sub protectia sau in custodia statului.

"Prin proiectul OUG de modificarea a Codului Fiscal, lansat ieri in consultare publica, Ministerul Finantelor Publice propune modificarea categoriilor de contribuabili la sistemul de asigurari de sanatate. (...)", se mentioneaza intr-un comunicat al BNS.


Practic, conform informatiilor oferite de MFP institutiile nu vor mai asigura contributiile sociale pentru persoanele mentionate mai sus:

"Avand in vedere ca de la 1 ianuarie 2018 salariatii vor fi singurii contributori ai sistemului de asigurari de sanatate, ei vor fi cei ce vor trebui sa suporte povara serviciilor medicale pentru pensionari, someri, asistati sociali, personal monahal, detinuti etc. Nu numai ca Guvernul a eliberat angajatorul de toata responsabilitatea finantarii colective a sistemului de securitate sociala, acum statul s-a eliberat pe el insusi de obligatiile sociale, a considerat ca e prea mult. Si, atunci, le-a transferat cuiva care are prea putina forta pentru a reactiona fata de astfel de decizii. Probabil, in perioada urmatoare vom primi de la Ministerul Sanatatii Publice completarea acestui cadou, lista prestatiilor medicale ce nu vor mai fi acoperite de asigurarea medicala", completeaza BNS.



Alte modificari aduse Codului fiscal vizeaza

Pentru salariatii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acorda deduceri personale.

Scopul masurii este sa fie mentinut numarul persoanelor care beneficiaza de aceste deductibilitati in conditiile majorarii salariului minim brut pe tara si al transferului sarcinii fiscale de la angajator la angajat.

    Reducerea cotei totale a contributiilor sociale obligatorii, per total cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%...citeste mai multe despre contributiile sociale aici >>>


NOUTATI din Legislatie muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei!


Noile prevederi au in vedere reincadrarea fiscala
a diurnei si declararea acestea in D 112!

Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea
Diurna legala in Romania si in strainatate!

BONUS: 37 de studii de caz privind acordarea diurnei in situatii controversate, insotite de solutiile specialistilor

Vedeti AICI modificarile explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]