Asa se face ca Blocul National Sindical (BNS) solicita Ministerului Finantelor Publice (MFP) sa justifice decizia privitoare la trecerea in responsabilitatea angajatilor a povesterii serviciilor medicale pentru pensionari, someri, asistenti sociali, etc.
Potrivit Agerpres, BNS anunta ca pensionarii, somerii, persoanele asistate social, persoanele aflate in concediu medical, persoanele aflate in concediu de crestere a copilului, personalul monahal, etc ar trebui sa beneficieze de servicii medicale gratuite, fiind asigurati la sistemul public de sanatate.
In contextul majorarii cotei CASS datorata pentru persoanele fizice asigurate in sistemul de sanatate, de la 5,5% la 10%, pentru care, in prezent, contributia se suporta de la bugetul de stat, se modifica modalitatea de asigurare in sistemul public de sanatate a persoanelor care au calitatea de pensionari, someri, persoane aflate in concedii pentru cresterea copiilor, persoane care obtin ajutoare sociale si alte categorii de persoane aflate sub protectia sau in custodia statului.
"Prin proiectul OUG de modificarea a Codului Fiscal, lansat ieri in consultare publica, Ministerul Finantelor Publice propune modificarea categoriilor de contribuabili la sistemul de asigurari de sanatate. (...)", se mentioneaza intr-un comunicat al BNS.
Legis Plus Legislatia Muncii
Portal Codul Muncii
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Practic, conform informatiilor oferite de MFP institutiile nu vor mai asigura contributiile sociale pentru persoanele mentionate mai sus:
"Avand in vedere ca de la 1 ianuarie 2018 salariatii vor fi singurii contributori ai sistemului de asigurari de sanatate, ei vor fi cei ce vor trebui sa suporte povara serviciilor medicale pentru pensionari, someri, asistati sociali, personal monahal, detinuti etc. Nu numai ca Guvernul a eliberat angajatorul de toata responsabilitatea finantarii colective a sistemului de securitate sociala, acum statul s-a eliberat pe el insusi de obligatiile sociale, a considerat ca e prea mult. Si, atunci, le-a transferat cuiva care are prea putina forta pentru a reactiona fata de astfel de decizii. Probabil, in perioada urmatoare vom primi de la Ministerul Sanatatii Publice completarea acestui cadou, lista prestatiilor medicale ce nu vor mai fi acoperite de asigurarea medicala", completeaza BNS.
Alte modificari aduse Codului fiscal vizeaza
Pentru salariatii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acorda deduceri personale.
Scopul masurii este sa fie mentinut numarul persoanelor care beneficiaza de aceste deductibilitati in conditiile majorarii salariului minim brut pe tara si al transferului sarcinii fiscale de la angajator la angajat.
Reducerea cotei totale a contributiilor sociale obligatorii, per total cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%...citeste mai multe despre contributiile sociale aici >>>