Vesti bune pentru 44 de cetateni ucraineni, in contextul in care acestia au fost angajati de o companie din Bistrita, in data de 9.03.2022. Iar acest fenomen pare sa se extinda, avand in vedere ca tot mai multi refugiati declara ca vor sa munceasca in Romania, a declarat ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Marius Budai, pe Facebook.
"Primii 44 de cetateni ucraineni au fost angajati astazi de o companie din Bistrita. In paralel, ANOFM ofera servicii de profilare, consiliere si indrumare pentru mai multi cetateni ucraineni care si-au manifestat dorinta de a se angaja", a specificat Budai, conform Agerpres.
Lucrurile au fost deja aranjate in acest sens, asa ca cei care intra in Romania primesc pliante cu informatii privind conditiile de angajare din tara noastra:
"Pliante cu informatii pentru cetatenii ucraineni, privind conditiile de angajare in Romania, sunt impartite si afisate in vami, gari, autogari si alte puncte des tranzitate. In acelasi timp, angajatii ANOFM continua activitatile dedicate cetatenilor romani aflati in cautarea unui loc de munca", a mai declarat Marius Budai.
Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta in vederea instituirii unor masuri de sprijin si asistenta umanitara, document care include si prevederi din sfera de competenta a Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS).
Pe fondul conflictului armat din Ucraina, MMSS a luat o serie de decizii care vizeaza protectia persoanelor cu dizabilitati, a persoanelor varstnice dependente, precum si flexibilizarea conditiilor de acces pe piata muncii din Romania pentru cetatenii ucraineni.
Astfel, persoanele cu dizabilitati, insotite sau neinsotite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina si intra in Romania, pot beneficia, la cerere, de serviciile sociale acordate in toate tipurile de centre rezidentiale pentru persoane adulte cu handicap, respectiv locuinte protejate, centre pentru viata independenta, centre de abilitare si reabilitare, centre de ingrijire si asistenta sau in centre respiro/centre de criza.
Daca la intrarea pe teritoriul Romaniei, persoanele cu dizabilitati declara, in mod individual sau prin intermediul insotitorului, ca raman in Romania, ele pot fi preluate, la cerere, in evidenta Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului pentru a beneficia de serviciile acordate in cadrul centrelor pentru persoane adulte cu handicap...
mai multe despre masurile luate pentru ucraineni aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul minim. Stabilirea celor 24 de luniIntrebare: Cum socotim cel 24 luni in sectoarele agricultura si constructii in sensul majorarii salariului minim brut incepand cu 01.01.2025. Exemplu: avem un salariat angajat din 01.01.2007, ultima majorare a fost prin O.U.G. nr. 93/2023, respectiv i s-a majorat salariul de la 3.000 lei la 3463 lei cu 01.11.2023, facem precizarea ca acesta a fost angajat numai pe salariul minim brut pe tara in perioada 01.01.2007 - 31.12.2024. Care este perioada retroactiva de 24 luni? tinand cont ca in sectoarele...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Spor pentru munca in zilele de repaus saptamanalIntrebare: Cum se aplica urmatorul spor pentru angajatii care lucreaza in ture de 12/24 12/48: Pentru orele suplimentare prestate in zilele de repaus saptamanal, cuantumul sporului va fi dublu, adica 150% din salariul de baza.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<