Urmatoarea etapa este evaluarea riscurilor generate de fiecare pericol. Aceasta se poate face luand in considerare:
* probabilitatea ca un pericol sa cauzeze vatamari (spre exemplu, daca este improbabil, posibil dar nu foarte probabil, probabil, sau, inevitabil, in timp)
* gravitatea posibila a vatamarilor respective (spre exemplu, care determina daune minore, un incident soldat fara accidente, o vatamare minora (vanataie, zgarietura), o vatamare grava (fractura, amputare, boala cronica), un accident mortal sau un accident mortal multiplu)
* frecventa de expunere a lucratorilor si numarul celor expusi.
Un proces simplu, bazat pe rationament si care nu necesita abilitati speciale sau tehnici complicate, ar putea fi suficient pentru numeroase locuri de munca sau activitati. Acestea includ activitati cu pericole mai putin ingrijoratoare sau locuri de munca unde riscurile sunt bine cunoscute sau identificate si in care exista deja un mijloc de control disponibil. Acest aspect este, probabi, valabil in majoritatea intreprinderilor (in special, in intreprinderile mici si mijlocii – IMM-uri).
Legis Plus Legislatia Muncii
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
In unele cazuri, este posibil ca identificarea pericolelor si evaluarea riscurilor sa nu se poata face fara cunostinte, asistenta si consiliere profesionala. Acest lucru se poate intampla in cazul proceselor si tehnologiilor mai complexe de la locul de munca, sau al pericolelor, cum sunt cele legate de sanatate, care nu pot fi identificate cu usurinta sau imediat, si pot necesita realizarea de analize si masuratori