Un nou proiect de lege pentru completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii si pentru reglementarea unor masuri de protectie sociala a fost adoptat de Senat si de Camera Deputatilor.
Legea are ca obiect de reglementare completarea Codului muncii in sensul ca, pe durata suspendarii temporare a activitatii si/sau a reducerii acesteia ca urmare a decretarii starii de asediu sau starii de urgenta, salariatii care au contractul individual de munca suspendat, fiind afectati de activitatea redusa sau intrerupta, sa beneficieze de o indemnizatie, platita din bugetul asigurarilor de somaj, in cuantum de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, pe toata durata mentinerii starii de asediu sau a starii de urgenta, dupa caz.
2. Dupa articolul 53 se introduce un nou articol, art. 53^1 , cu urmatorul cuprins:
"Art. 53^1 – (1) In cazul suspendarii temporare a activitatii si/sau a reducerii acesteia ca urmare a decretarii starii de asediu sau starii de urgenta potrivit art. 93 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata, salariatii afectati de activitatea redusa sau intrerupta, care au contractul individual de munca suspendat, beneficiaza de o indemnizatie platita din bugetul asigurarilor pentru somaj, in cuantum de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat in vigoare, pe toata durata mentinerii starii de asediu sau starii de urgenta, dupa caz.

Totul despre pontaj si programul de lucru

Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz

Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
In situatia in care bugetul angajatorului destinat platii cheltuielilor de personal permite, indemnizatia poate fi suplimentata de angajator cu sume reprezentand diferenta de pana la minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, in conformitate cu prevederile art. 53 alin. (1).
Indemnizatia este supusa impozitarii si platii contributiilor sociale obligatorii, dar nu se datoreaza contributie asiguratorie pentru munca.
In situatia in care un angajat are incheiate mai multe contracte individuale de munca si toate sunt suspendate ca urmare a instituirii starii de asediu sau starii de urgenta, acesta beneficiaza de indemnizatia aferenta contractului individual de munca cu drepturile salariale cele mai avantajoase.
In vederea acordarii sumelor necesare platii indemnizatiei amintite, angajatorii depun, prin posta electronica, la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, precum si a municipiului Bucuresti, in raza carora isi au sediul social, o cerere semnata si datata de reprezentantul legal insotita de o declaratie pe propria raspundere si de lista persoanelor care urmeaza sa beneficieze de aceasta indemnizatie, asumata de reprezentantul legal al angajatorului, conform modelului aprobat prin ordin al ministrului muncii si protectiei sociale.