Cine credea ca nu poate gasi un loc de munca in contextul pandemiei cauzate de Covid-19 se insela, avand in vedere ca in primele zece luni ale anului 2021 s-au inregistrat nu mai putin de 309.000 de noi locuri de munca.
Concret, au existat aproape 10.000 de joburi in plus fata de anul trecut, conform unei declaratii facute in cadrul retelei de socializare Facebook, de catre ministrul interimar al Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan.
Ce a declarat ministrul:
"Deci locuri de munca exista in Romania, iar acest rezultat se datoreaza in mare parte si masurilor luate de la inceputul pandemiei, pentru sustinerea pietei muncii. In toata perioada crizei sanitare au fost alocati 7,72 miliarde lei pentru a ajuta companiile si in acest fel am protejat 1,4 milioane de locuri de munca. In acelasi timp, am reluat in toata tara organizarea burselor de locuri de munca, pentru a ajuta companiile sa ajunga mai usor la oamenii care au nevoie de locuri de munca, am majorat considerabil stimulentul pentru parintii care se intorc la munca in primele 6 luni de viata ale copilului (de la 650 de lei la 1.500 de lei), completam veniturile persoanelor vulnerabile care se angajeaza, prin acordarea ajutorului social inca 6 luni dupa angajare, si face verificari pentru prevenirea muncii la negru. Toate aceste masuri au contribuit la crearea de noi locuri de munca, insa acum cea mai mare provocare pentru piata muncii o reprezinta numarul insuficient de angajati, fara de care companiile nu isi pot desfasura in mod corespunzator activitatea", a tinut sa mentioneze Raluca Turcan.
Pana la 100.000 muncitori straini, in 2022
"Pentru a sprijini angajatorii sa acopere aceasta lipsa a fortei de munca, Guvernul va majora anul viitor numarul de avize acordate muncitorilor straini la 100.000 de lucratori. Acest lucru nu inseamna ca 100.000 de lucratori vor veni in Romania, ci ca dam posibilitatea tuturor angajatorilor din tara sa apeleze la resursa umana din strainatate, daca nu gasesc angajati romani, astfel incat afacerile lor sa nu intre in blocaj. Amintesc ca, in acest an, contingentul de 25.000 angajati stabilit initial a fost dublat la un numar de 50.000 de muncitori tocmai pentru a suplini lipsa de angajati cu care se confrunta companiile".
Asa ca cei care se bazau pe muncitorii straini pentru a evita criza fortei de munca vor fi avantajati de aceasta noua decizie a Guvernului. Turcan a mai mentionat si ca "actionam pentru a imbunatati cursurile de calificare organizate de agentiile de ocupare si in acelasi timp actualizam Codul Ocupatiilor din Romania, pentru ca toate meseriile cerute de angajatori sa aiba calificari standardizate", a concluzionat Turcan.
Recent, ministrul interimar a anuntat ca nu mai putin de 189 de meserii vor disparea din actual COR, iar altele 100 vor fi introduse, ca urmare a noutatilor aparute pe piata muncii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajatorul cu cel putin 10 salariati. Obligatia de negociereIntrebare: In cazul in care in urma negocierii nu se doreste intocmirea contractului colectiv de munca cand se atinge numarul de 10 angajati trebuie informat ITM-ul?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CIM cu timp partial. Ore pe luna. Salariul minimIntrebare: Care este valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru un CIM pe perioada nedeterminata cu timp partial de 2 ore pe zi? Dar pentru 4h/luna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<