Pentru a da un avertisment scris este obligatorie intrunirea unei comisii?

codul munciinulitate absolutasanctiune disciplinarasalariatabatere disciplinaraavertisment scris
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Potrivit art. 267 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura, cu exceptia celei prevazute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
 
Art. 264 din Codul muncii precizeaza care sunt sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara. La alin. (1) lit. a) figureaza: avertismentul scris. Avertismentul scris fiind sanctiunea cea mai usoara, legiuitorul a considerat ca pentru aceasta sanctiune nu este necesara cercetarea disciplinara prealabila.
 
Nu de aceeasi parere au fost partenerii sociali la negocierea Contractului colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007 – 2010.
 
Astfel, sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o sanctiune nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prelabile, aceasta este dispozitia Contractului colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007 – 2010.
 
In prezent, dispozitiile Contractului colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007 – 2010 nu mai sunt aplicabile acesta a fost denuntat expres de partenerii sociali.
 
Insa, daca la nivel de ramura sau la nivel de unitate exista contract colectiv in vigoare in acest moment efectuati cercetarea disciplinara prealabila pentru sanctiunea avertisment scris.
 
Procedura cercetarii disciplinare cuprinde cateva etape obligatorii.
 
Trebuie sa stiti ca trebuie sa urmati procedura cu toate etapele pentru a putea face dovada ca ati respectat legislatia referitoare la cercetare disciplinara?
 
Asadar, in acest domeniu aspectele de ordin procedural sunt vitale! Procedura trebuie urmata pas cu pas chiar si atunci cand o abatere disciplinara savarsita de catre salariat este cat se poate de evidenta. Orice nerespectare a procedurii atrage declararea masurii luate drept nelegala, indiferent daca salariatul a savarsit sau nu, in cazul respectiv, o abatere disciplinara.
 
Procedura presupune efectuarea unei cercetari prealabile de catre dvs. parcurgand urmatoarele etape:
 
1. Intocmire referat privind savarsire abatere disciplinara;
 
2. Numire comisie de cercetare disciplinara si convocare salariat;
 
Atentie! In cazul in care comunicarea convocarii o faceti prin serviciul Postei Romane prin scrisoare cu valoare declarata cu confirmare de primire, se considera ca salariatul a luat la cunostinta numai daca semneaza de primire. in aceasta situatie, data la care a luat la cunostinta este data de pe confirmarea de primire.
 
Daca persoana nu este gasita la adresa si se intoarce confirmarea de primire nesemnata, dvs. in calitate de angajator puteti emite decizie de concediere in cel mult 30 de zile calendaristice de la savarsirea abaterii.
 
Neprezentarea salariatului la convocare fara un motiv obiectiv va da dreptul sa dispuneti sanctionarea, conform art. 267 alin. (3) din Codul muncii, fara realizarea cercetarii disciplinare prealabile.
 
3. Ascultare salariat si incheiere proces-verbal al comisiei In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul:
 
- sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa;
- sa ofere persoanei imputernicite in scopul realizarii cercetarii, toate probele si motivatiile pe care le considera necesare;
- sa fie asistat, la cererea sa, conform - art. 267 alin. (4) din Codul muncii, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
 
Punctul de vedere al salariatului va fi cuprins intr-un proces–verbal, util ca proba in ipoteza in care concedierea va fi contestata in instanta. Pentru aceasta, este recomandabila inregistrarea audio a intregului dialog purtat cu acest prilej.
Pentru conturarea punctului de vedere al salariatului poate fi util sa solicitati o nota explicativa la momentul producerii incidentului.
 
Important! Evitati sa raspundeti apararilor salariatului sau sa-l convingeti de justetea masurii. Preveniti discutiile in contradictoriu, reprezentantul dvs. se va multumi sa ia act de apararile formulate de salariat. Sustinerile facute de catre salariat in apararea sa vor fi insa verificate.
 
4. Emitere decizie de sanctionare
 
Decizia de anctionare se intocmeste in forma scrisa si cuprinde in mod obligatoriu - conform art. 268 alin. (2) din Codul muncii:
 
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul disciplinar, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
 
La decizia de sanctionare ce se comunica salariatului se anexeaza:
 
- procesul-verbal intocmit cu prilejul audierii salariatului, la data de ___________, semnat de salariat, de conducatorul organizatiei sindicale pe unitate si de conducatorul Comitetului pentru sanatate si securitate in munca;
- referatul intocmit de conducatorul compartimentului de protectia muncii;
- copie a instructajului general si a celui specific de protectia muncii, realizat la data incadrarii salariatului.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciinulitate absolutasanctiune disciplinarasalariatabatere disciplinaraavertisment scris

Data aparitiei: 05 Aprilie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Pentru a da un avertisment scris este obligatorie intrunirea unei comisii? Nota: 4.5 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]