Voluntariatul este definit ca fiind participarea voluntarului persoana fizica la activitati de interes public desfasurate in folosul altor persoane sau al societatii, organizate de catre persoane juridice de drept public sau de drept privat, fara remuneratie, individual sau in grup, voluntarul putand fi orice persoana fizica, fara deosebire de rasa, origine etnica, religie, sex, opinie, apartenenta politica, care a
dobandit capacitate de munca potrivit legislatiei in domeniul muncii si desfasoara activitati de voluntariat. Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activitatii de voluntariat in Romania, prevede posibilitatea celor interesati de a participa la actiuni de voluntariat organizate de persoane juridice de drept public si de drept privat, fara scop lucrativ.
Contractul de voluntariat reprezinta conventia incheiata intre un voluntar si organizatia-gazda, in temeiul careia prima parte se obliga sa presteze o activitate de interes public, fara a fi remunerata, iar cea de-a doua se obliga sa ofere o activitate adecvata solicitarii sau pregatirii voluntarului. Asadar, contractul de voluntariat este un contract cu titlu gratuit spre deosebire de contractul individual de munca care este un contract cu titlu oneros. Spre deosebire de salariat, voluntarul nu obtine o contraprestatie pentru activitatea desfasurata.
Potrivit art. 11 alin. (1) din Legea nr. 78/2014, voluntariatul se desfasoara pe baza unui contract incheiat in forma scrisa, sub sanctiunea nulitatii absolute, intre voluntar si organizatia gazda, in conditii de libertate contractuala a partilor si cu respectarea dispozitiilor prezentei legi.
Potrivit alin. (3) si (4) ale aceluiasi articol, organizatia-gazda este obligata ca, anterior inceperii activitatii de voluntariat, sa inmaneze voluntarului un exemplar din contractul de voluntariat si sa inregistreze acest contract in registrul de evidenta a voluntarilor tinut de organizatia-gazda.
Contractul de voluntariat este insotit obligatoriu de fisa de voluntariat, care contine descrierea in detaliu a tipurilor de activitati pe care organizatia-gazda si voluntarul au convenit ca acesta din urma le va desfasura pe parcursul contractului de voluntariat, si fisa de protectie a voluntarului si trebuie sa contina urmatoarele clauze:
a) datele de identificare ale partilor contractante;
b) descrierea activitatilor pe care urmeaza sa le presteze voluntarul;
c) timpul si perioada de desfasurare a activitatii de voluntariat;
d) drepturile si obligatiile partilor;
e) stabilirea cerintelor profesionale, a abilitatilor sociale, intereselor de dezvoltare, a celor de sanatate, confirmate prin certificate de sanatate sau alte documente;
f) conditiile de reziliere a contractului.
Fisa de protectie a voluntarului contine instructiuni cu privire la desfasurarea activitatii acestuia, cu respectarea prevederilor legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca. Pentru activitati ce ies din domeniul de acoperire al fisei de protectie a voluntarului, organizatorii activitatii vor apela la inspectoratele teritoriale de munca ce vor pune la dispozitia acestora instructiuni de securitate a muncii
specifice activitatii respective.
Asadar, organizatia-gazda este obligata sa tina evidenta voluntarilor, a duratei si a tipului activitatilor desfasurate si evaluarii voluntarilor, pe baza criteriilor stabilite in regulamentul intern.
Precizam ca in cuprinsul art. 12 si art. 13 din Legea nr. 78/2014 sunt reglementate principalele drepturi si obligatii ale voluntarului, acestea trebuind reglementate in mod obligatoriu in contractul de voluntariat.
Astfel, contractul de voluntariat nu se poate incheia in scopul de a evita incheierea unui contract individual de munca, a unui contract civil de prestari de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros pentru efectuarea prestatiilor respective, fiind lovite de nulitate absoluta contractele de voluntariat incheiate in scopul evitarii incheierii unui contract individual de munca, a unui contract civil de prestari de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros.
Asadar, contractul de voluntariat poate fi incheiat daca partile nu urmaresc evitarea incheierii unui contract individual de munca, a unui contract civil de prestari de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros pentru efectuarea prestatiilor respective, ci desfasurarea unei activitati de interes public astfel cum este prevazuta de lege, fara a obtine o contraprestatie materiala.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<