In situatia unui lucrator comercial care iese in lipsa la inventarul de la sfarsitul zilei, dorim sa stim cum putem sa il sanctionam.
Specialistii PortalCodulMuncii ne ofera raspunsul cel mai clar:
Conform art. 248 alin. (1) din Codul muncii, sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in situatia in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt urmatoarele:
- avertismentul scris;
- retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
- reducerea salariului de baza pe o durata de 1 - 3 luni cu 5 - 10%;
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
- reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1 - 3 luni cu 5 - 10%;
- desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Iar alin (2) al aceluiasi articol in cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabilete un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.
In concluzie, un alt regim sanctionator, respectiv alte sanctiuni disciplinare pot fi stabilite doar prin statute profesionale aprobate prin lege speciala nu si prin contractul colectiv de munca.
In acelasi timp, art. 251 alin. (1) din Codul muncii prevede sub sanctiunea nulitatii absolute, ca nicio masura, cu exceptia avertismentului scris nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
Iata si aspectele de care tinem cont pentru a stabili sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
La sfarsitul cercetarii disciplinare, angajatorul poate sanctiona salariatul gasit vinovat de savarsirea abaterii disciplinare.
Sanctiunea disciplinara o veti putea dispune cu respectarea termenelor de prescriptie prevazute de art. art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat.
Astfel, art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, prevede ca angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
Momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro