Codul Muncii se modifica! Noi prevederi pentru programul flexibil de munca si reducerea programului

Ioana Pavel
Ioana Pavel
10 Iulie 2020
10 Iulie 2020
Ioana Pavel
Ioana Pavel
program flexibil codul munciitimpul de lucruproiect reducerea programului
Codul Muncii se modifica! Noi prevederi pentru programul flexibil de munca si reducerea programului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii ar putea modifica in perioada imediat urmatoare reglementarile actuale privind flexibilitatea orelor de lucru, reducerea programului de munca si alte prevederi aferente timpului de munca.

 
 
 
Regasiti mai jos noul proiect:
 
Avand in vedere aparitia unor situatii cu caracter imprevizibil si exceptionale care determina stabilirea de reguli specifice pentru anumite domenii de activitate privind asigurarea continuitatii activitatii in conditii de securitate si sanatate in munca, astfel incat activitatea sa fie mentinuta la un flux continuu si operata sub anumiti parametri de eficienta economica.
 
Avand in vedere instituirea starii de urgenta, a starii de alerta sau a altei situatii exceptionale care produc efecte negative asupra raporturilor de munca, se impune necesitatea  reglementarii unor masuri pentru protejarea si sprijinirea atat a angajatorilor cat si asigurarea unui nivel de protectie adecvata angajatilor.
 
Luand in considerare experienta tarilor care au avut impact pozitiv in flexibilizarea raporturilor de munca si care au vizat actiuni in planul sanatatii publice, concomitent cu reducerea, respectiv limitarea activitatilor socio-economice,
 
Aceste elemente vizeaza un interes public si constituie o situatie extraordinara, a carei reglementare nu poate fi amanata si impune adoptarea de masuri imediate pe calea ordonantei de urgenta, precum si reglementarea unor masuri privind relatiile de munca,
 
in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia  Romaniei, republicata,
 
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
 
 
Art. I - Legea nr. 53/2003  - Codul muncii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

 
 
1. Dupa articolul 118 se introduce un nou articol, art. 118^1, cu urmatorul cuprins:
 
"Art. 118^1 - (1) Pe perioada starii de urgenta, a starii de alerta sau a altei situatii exceptionale stabilite in conditiile legii,  precum si pentru o perioada de pana la 6 luni de la incetarea acestora, in cazul reducerii temporare a activitatii ca urmare a efectelor produse de existenta uneia dintre aceste situatii exceptionale, angajatorul are posibilitatea reducerii unilaterale a timpului de munca al salariatilor cu cel mult 50% din durata prevazuta in contractul individual de munca, cu repartizarea corespunzatoare a programului de lucru si reducerea corespunzatoare a salariului.
 
(2) Decizia de modificare a timpului de munca, a modului de repartizare a acestuia pe zile si a salariului se comunica salariatului cu cel putin trei zile lucratoare  anterioare producerii modificarii si se transmite in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara producerii acesteia.
 
(3) Angajatorul are obligatia de informare si consultare a sindicatului reprezentativ sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor, cu privire la intentia de reducere unilaterala a timpului de munca in conditiile prevazute la alin.(1), anterior comunicarii deciziei salariatului.
 
(4) Pe durata reducerii unilaterale a timpului de munca in conditiile alin. (1) salariatii afectati de masura beneficiaza de o indemnizatie de 75% din diferenta dintre salariul de baza brut prevazut in contractul individual de munca si salariul de baza brut aferent orelor de munca efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de munca.
 
(5) Angajatorul va dispune masura prevazuta la alin. (1) pentru o perioada de cel putin 5 zile lucratoare, cu posibilitatea de prelungire pentru perioade succesive avand cel putin aceeasi durata daca cauzele care au determinat luarea acestei masuri se mentin.
 
(6) Indemnizatia prevazuta la alin. (4) este suportata din bugetul asigurarilor pentru somaj in conditiile, termenele si procedura de decontare stabilite  prin hotarare a Guvernului si dupa indeplinirea de catre angajator a obligatiilor declarative si de plata aferente veniturilor din salarii si asimilate salariilor din perioada pentru care se face solicitarea.
 
(7) Termenul de aprobare a Hotararii Guvernului prevazute la alin. (6) este de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ.
 
(8) Indemnizatia prevazuta la alin. (4) este venit asimilat salariului si supusa impozitarii si platii contributiilor sociale, in conditiile legii.
 
(9) Pe perioada de aplicabilitate a masurii prevazute la alin. (1) este interzisa angajarea de personal pentru prestarea unor activitati similare cu cele prestate de catre salariatii al caror timp de munca a fost redus.
 
(10) Pe perioada de aplicabilitate a masurii prevazute la alin. (1) salariatul beneficiaza de toate celelalte drepturi aferente timpului normal de munca prevazut in contractul individual de munca anterior reducerii unilaterale a timpului de munca potrivit alin (1)."
 
2. Dupa articolul 15^1 litera d)  se introduce o noua litera, lit. e), cu urmatorul cuprins:
 
 "e) primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in conformitate cu art. 118^1."
 
3. La articolul 260  alineatul  (1), dupa litera e^3 se introduce o noua litera, lit. e^4, cu  urmatorul cuprins:
 
 "e^4) primirea la munca a unuia sau a mai multor salariati in afara programului de lucru stabilit in conformitate cu art. 118^1, cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei."
 
4.  Prezenta ordonanta de urgenta intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, cu exceptia punctului 3 care intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii. 
 
5. Dispozitiile prezentei Ordonante de urgenta referitoare la plata indemnizatiei se vor aplica numai dupa aprobarea conditiilor, termenelor si procedurii de decontare a indemnizatiei stabilite prin hotararea Guvernului prevazuta la art. 118^1 alin.(6).
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]