Parlamentul a adoptat, in data de 6 martie 2024, legea de ratificare a Conventiei nr.190/2019 a Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) privind eliminarea violentei si a hartuirii in lumea muncii.
Greseala pe care o fac toti angajatorii legat de hartuirea morala! Amenda e sigura - Parcurgeti fara intarziere ghidul “Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Legislatie explicata si studii de caz”! Va protejeaza total impotriva unor amenzi de pana la 200.000 de lei, DETALII AICI >>>
„Proiectul a fost initiat de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale. Are o semnificatie aparte acest vot dat inainte de 8 martie. Noua lege vine sa protejeze angajatii de abuzuri la locul de munca, indiferent ca sunt barbati sau femei. Conceptele de „violenta si hartuire” au fost redefinite conform evolutiilor tehnologice si acum acopera, printre altele, abuzul fizic, abuzul verbal, hartuirea, mobbingul, hartuirea sexuala, amenintarile si urmarirea/supravegherea. In plus, nu mai este limitat locul in care se poate produce un astfel de abuz doar in spatiul serviciului, ci si in delegatii, team-building-uri, in timpul transportului si chiar in comunicarile on-line”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale.
Ratificarea Conventiei OIM aduce mai multa claritate in legislatia nationala si reuneste norme juridice care se regaseau in mai multe acte normative uneori dificil de aplicat.
Prin noul cadru legal vor fi protejati atat angajatii, cat si persoanele care sunt in
perioada de proba, de ucenicie, practica, de voluntariat sau sunt fosti angajati.
Conventia OIM imbunatateste cadrul legal actual cu privire la:
- securitate si sanatate in munca;
- asigurarea inspectiei si investigarea cazurilor de violenta si hartuire;
- justitie (urmarire penala, asistenta juridica);
- problematica de gen si discriminare;
- sanatate publica (supravegherea furnizarii de ingrijiri medicale si consiliere psihologica);
- protectie sociala (cazarea victimelor in adaposturi, integrarea pe piata muncii a victimelor etc.).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare persoane cu handicap. Compania nu are locuri de munca vacanteIntrebare: Conform prevederilor art. 78 alin. (22)-(24) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, companiile cu peste 50 de angajati au obligatia de a prezenta catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca o cerere scrisa, precum si dovada transmiterii acesteia catre organizatiile nonguvernamentale de la alin. (22), pentru a comunica posturile vacante adecvate...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CIM durata determinata. Prelungire durataIntrebare: Avem o salariata nascuta in februarie 1959, pentru care am inchis contractul de munca la data de 21.06.2023, conform art. 56 alin. (1) lit. c). I-am facut un nou contract pe durata determinata de un an, pe care l-am prelungit pentru inca un an, pana la data de 31.08.2025. Putem sa mai prelungim contractul acestei salariate si, daca da, pentru cat timp?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<