Loc de munca desfiintat. Cum angajam pe altcineva pe acest post
In urma cu 6 luni s-a desfiintat postul de secretara, iar persoana respectiva a fost trimisa in somaj. Acum se doreste angajarea unei alte persoane pe acelasi post. Ce putem face?
Faptul ca dupa 6 luni se doreste angajarea unei alte persoane pe acelasi post, fara a face publica aceasta masura cu notificarea salariatilor este o greseala.
Intrucat postul de secretara a fost desfiintat, angajarea unui persoane pentru ocuparea acestui post presupune reinfiintarea lui.
In situatia in care in aceasta perioada se reiau activitatile a caror incetare a condus la concedieri colective, angajatorul are obligatia de a transmite salariatilor care au fost concediati o comunicare scrisa in acest sens si de a-i reangaja pe aceleasi locuri de munca pe care le-au ocupat anterior, fara examen sau concurs ori perioada de proba ( art. 72 alin.(2)).
Ce trebuie sa facem?
Potrivit dispozitiilor art. 72 alin. (1) din Codul muncii, angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi incadrari pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora. Interdictia instituita vizeaza imposibilitatea angajatorului de a face noi incadrari pe locurile de munca ale salariatilor concediati.
Pentru reangajare, salariatii au la dispozitie un termen de maximum 10 zile lucratoare de la data comunicarii angajatorului pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit art.(72 alin.(3)).
Portal Codul Muncii
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Art. 82 alin. (1) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 prevede ca unitatea care isi extinde sau isi reia activitatea intr-o perioada de 9 luni de la luarea masurilor de desfacere a contractului individual de munca pentru motivele ce nu tin de persoana salariatului are obligatia sa incunostinteze in scris despre aceasta organizatiile sindicale si sa faca publica masura. Salariatii notificati in acest sens au la dispozitie un termen de maximum 10 zile lucratoare de la data primirii comunicarii pentru a-si manifesta expres consimtamantul cu privire la locul de munca oferit.
Dispozitiile Codului muncii, mai sus citate, vizeaza numai concedierile colective, in timp ce, cele ale contractului colectiv de munca unic la nivel national se refera la orice concediere pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, individuala sau colectiva.