Guvernul nu vrea sa mai prelungeasca facilitatile pentru somajul tehnic

28 Februarie 2011
28 Februarie 2011
somaj tehnicfacilitatisalariuconcedieri
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Angajatorii care se afla in procesul de reducere sau intrerupere temporara, partiala sau chiar totala a activitatii intreprinderii, sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale pentru cel mult trei luni. De aceeasi facilitate se bucura si salariatii lor, care au contractul de munca suspendat.
 Angajatii primesc si de la stat o indemnizatie neimpozabila, in valoare de 75% din salariul de baza, tot pentru trei luni.

Ei bine, angajatorii si salariatii aflati in somaj tehnic ar putea sa nu mai primeasca aceste facilitati de la stat. Premierul Emil Boc a anuntat, in cadrul unei intalniti cu oamenii de afaceri, ca Guvernul va evalua in urmatoarea perioada daca facilitatile de care beneficiau angajatorii si salariatii aflati in somaj tehnic, trebuie sa fie sau nu prelungite in acest an. Acest lucru se va intampla desi guvernantii au prelungit in primavara anului trecut perioada in care se ofere aceste facilitati angajatorilor care intampina probleme economice.

Potrivit Incont.ro, peste 9.000 de companii de stat sau private au apelat in ultimele luni la o solutia somajului tehnic, in speranta ca nu vor mai da oameni afara. Prefera sa ii trimita acasa pentru cel mult trei luni si sa le achite 75% din leafa. Multi salariati se tem, insa, ca lucrurile rele nu se vor opri aici.

Statul a alocat anul trecut un buget de aproape 440 milioane de lei pentru aproximativ 200.000 de angajati trimisi in somaj tehnic.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]