Plati compensatorii. Contributii datorate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
Suntem nevoiti sa restructuram cateva posturi (concediere individuala) si dorim sa acordam plati compensatorii diferentiat, de la salariat la salariat. Precizez faptul ca nu avem prevazuta aceasta obligatie in contractul nostru colectiv la nivel de unitate. Prin urmare, desi dorim sa acordam aceste remuneratii compensatorii, dar diferentiat, nu vrem sa apara probleme de discriminare intre salariati. Putem fi obligati sa acordam la toti salariatii disponibilizati aceleasi salarii compensatorii, trebuie sa mai avem vreun document acoperitor in acest sens, mai trebuie sa obtinem si consultarea reprezentantilor salariatilor?

Poate fi disponibilizat un salariat care este reprezentant al lucratorilor in Comitetul de Securitate si Sanatate in Munca al unitatii?
 
 
Raspuns:
Potrivit art. 5 alin.(1) din Codul muncii „In cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii.”
 In continuarea articolului se arata ca se considera a fi o incalcare a egalitatii de tratament „orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, este interzisa. (alin (.2))   
In contextul legii este obligatoriu ca discriminarea sa se concretizeze prin „actele si faptele de excludere, deosebire, restrictie sau preferinta, intemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevazute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii drepturilor prevazute in legislatia muncii. (alin.3).

De asemenea, constituie discriminare actele si faptele intemeiate in mod aparent pe alte criterii decat cele prevazute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminari directe.(alin.4)

In conformitate cu dispozitiile legale mentionate pentru a exista o incalcare a principiului egalitatii de tratament este obligatorie existenta mai multor conditii: existenta unei fapte care are ca efect sau ca scop neacordarea, restrangerea, inlaturarea unor drepturi prevazute in legislatia muncii.

Prin urmare, in cazul expus de dvs. nu exista discriminare intrucat dreptul la platile compensatorii nu este prevazut in legislatia muncii sau in contractul coelctiv de munca. In acest sens, fapta angajatorului de a acorda plati compensatorii in mod diferentiat nu este de natura a incalca prevederile art.5 din Codul muncii, cata vreme acesta este liber sa dispuna de fondurile sale. Acordarea platilor compensatorii reprezinta un act voluntar si o obligatie legala sau contractuala.  

Insa, la acordarea platilor compensatorii, angajatorul trebuie sa respecte dispozitiile art. 78 alin. (1) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national, potrivit carora la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.  

Avand in vedere cele expuse, rezulta ca puteti acorda plati compensatorii in mod diferentiat, dar nu mai putin de un salariu lunar.

Organul de decizie al societatii(AGA, CA) trebuie sa hotarasca acordarea platilor compensatorii si cuantumul acestora pentru fiecare salariat in parte.
Intrucat, potrivit art.226 lit. c) din Codul muncii, una din atributiile reprezentantilor salariatilor este sa promoveze interesele salariatilor referitoare la salariu, conditii de munca, timp de munca si timp de odihna, stabilitate in munca, precum si orice alte interese profesionale, economice si sociale legate de relatiile de munca – rezulta ca aveti obligatia consultarii acestora.

In legislatia muncii nu exista interdictia concedierii reprezentantilor salariatilor in Comitetul de Securitate si Sanatate in Munca.

Art. 223 alin. (2) din Codul muncii prevede interdictia pentru angajator de a dispune concedierea reprezentantilor alesi in organele de conducere ale sindicatelor  pentru motive care nu tin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesionala sau pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariatii din unitate, pe toata durata exercitarii mandatului, precum si pe o perioada de 2 ani de la incetarea acestuia.

Astfel, nu pot fi concediati pentru motivele sus aratate, reprezentantii salariatilor in Comitetul de Securitate si Sanatate in Munca numai daca fac parte si din organele de conducere ale sindicatelor.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 14 Mai 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Plati compensatorii. Contributii datorate Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]