Salariul minim pe economie ar putea fi majorat in curand, conform declaratiilor ministrului Muncii, Marius Budai. Acesta a afirmat ca se impune o majorare a salariului minim, pentru ca romanii nu vor putea sa isi plateasca facturile, in contextul actual.
Ministrul Muncii, Marius Budai, potrivit
Agerpres:
"Contextul economic si social impun o masura de majorare a salariului minim. Inteleg ceea ce spune mediul de afaceri dar trebuie sa inteleaga si dumnealor ca si angajatii trebuie sa-si plateasca utilitatile, sa-si duca copiii la scoala si sa-si hraneasca copiii. Am pornit in aceasta saptamana in Comisia de dialog social din cadrul Ministerului Muncii discutii cu mediul de afaceri si cu angajatii, cu partenerii sociali".
Acesta a mai precizat si ca discutiile vor continua in Consiliul National tripartit, unde este si premierul si ministrii, astfel incat sa poata fi luata o decizie care sa fie predictibila, de la 1 ianuarie.
"Nu intervenim din timpul anului, pentru a se putea construi si bugetele pe anul urmator si planurile de business pe anul urmator. Propunerea PSD pentru masurile din aceasta iarna, pe langa cresterea pensiilor, este de 3.000 (salariul minim, n.r.), cu cei 200 de lei scazuti din taxare, adica 2.800 taxati si 200 nu. Este clar un impact pozitiv si asupra angajatilor si chiar a angajatorilor, pentru ca si angajatorii se plang de lipsa fortei de munca. In Romania nu se poate trai cu salariul minim", a mai mentionat ministrul.
Va reamintim ca incepand cu 1 ianuarie 2022, salariul minim net a fost majorat cu 10%, ajungand la 1.524 de lei valoare neta, printr-o crestere de 138 de lei fata de valoarea de anul precedent. Este demn de precizat ca salariul minim brut este de 2.550 lei.
Evolutia salariului minim pe economie, in perioada 2013-2022 poate fi vazuta
AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<