Salariul minim pe economie ar putea fi majorat in curand, conform declaratiilor ministrului Muncii, Marius Budai. Acesta a afirmat ca se impune o majorare a salariului minim, pentru ca romanii nu vor putea sa isi plateasca facturile, in contextul actual.
Ministrul Muncii, Marius Budai, potrivit
Agerpres:
"Contextul economic si social impun o masura de majorare a salariului minim. Inteleg ceea ce spune mediul de afaceri dar trebuie sa inteleaga si dumnealor ca si angajatii trebuie sa-si plateasca utilitatile, sa-si duca copiii la scoala si sa-si hraneasca copiii. Am pornit in aceasta saptamana in Comisia de dialog social din cadrul Ministerului Muncii discutii cu mediul de afaceri si cu angajatii, cu partenerii sociali".
Acesta a mai precizat si ca discutiile vor continua in Consiliul National tripartit, unde este si premierul si ministrii, astfel incat sa poata fi luata o decizie care sa fie predictibila, de la 1 ianuarie.
"Nu intervenim din timpul anului, pentru a se putea construi si bugetele pe anul urmator si planurile de business pe anul urmator. Propunerea PSD pentru masurile din aceasta iarna, pe langa cresterea pensiilor, este de 3.000 (salariul minim, n.r.), cu cei 200 de lei scazuti din taxare, adica 2.800 taxati si 200 nu. Este clar un impact pozitiv si asupra angajatilor si chiar a angajatorilor, pentru ca si angajatorii se plang de lipsa fortei de munca. In Romania nu se poate trai cu salariul minim", a mai mentionat ministrul.
Va reamintim ca incepand cu 1 ianuarie 2022, salariul minim net a fost majorat cu 10%, ajungand la 1.524 de lei valoare neta, printr-o crestere de 138 de lei fata de valoarea de anul precedent. Este demn de precizat ca salariul minim brut este de 2.550 lei.
Evolutia salariului minim pe economie, in perioada 2013-2022 poate fi vazuta
AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<