Redimensionarea saptamanii de lucru. Actul aditional modifica definitiv elementele CIM

23 Noiembrie 2011
23 Noiembrie 2011
Codul munciisomaj tehnicredimensionarea saptamanii de lucru
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Intrebare:

O societate poate sa asigure munca pentru toti cei 34 de angajati fara concediere numai pentru 4 zile pe saptamana (32 ore) si trebuie sa inregistreze si sa declare in REGES urmatoarele situatii: o zi fara retributii, somaj tehnic, concediu fara plata, invoit neplatit. Societatea trebuie sa modifice si CIM din cauza lipsei comenzilor. Va inregistra societatea "Act aditional" la fiecare CIM cu timp partial si va reduce salariile?

Raspuns:

Potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii , republicat, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.

Alin. (3) din acelasi articol prevede ca in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamâna, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pâna la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Prin urmare, exista doua posibilitati in ceea ce il priveste pe angajatorul aflat in dificultate pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, respectiv:

1. fie trimite salariatii in somaj tehnic si suspenda contractele individuale de munca ale salariatilor, situatie in care este obligat sa le plateasca salariatilor ale caror CIM le-a suspendat indemnizatie de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat conform art. 53 din Codul muncii, republicat;

2. fie nu trimite in somaj tehnic salariatii, deci nu le suspenda contractele individuale de munca, insa reduce saptamana de lucru de la 5 la 4 zile conform art. 53 alin. (2) din Codul muncii, republicat. In aceasta situatie angajatorul practic trebuie sa constate o reducere a activitatii pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, iar dupa o perioada care depaseste 30 de zile lucratoare, va putea sa ia decizia reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana in conditiile prevazute de lege, si anume dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz. In acest caz nu vorbim deci de somaj tehnic, ci de o reducere de program de lucru.

Asadar, dupa o perioada care depaseste 30 de zile lucratoare, angajatorul va putea lua decizia reducerii duratei timpului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, insa numai dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Odata cu reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana se va reduce corespunzator salariul, ce presupune reducerea cu suma la care ar fi avut dreptul salariatul pentru ziua de lucru daca nu ar fi fost redusa. Prin urmare, pentru ziua redusa salariatul nu va primi nimic, fiind platit doar pentru zilele lucrate efectiv (4 pe saptamana). Reducerea saptamanii de lucru este conferita de lege prin articolul 52 alin. (3) din Codul muncii, republicat, fiind o situatie de exceptie cand modificarea duratei saptamanale de lucru este posibila in virtutea legii, asa incat in aceasta situatie nu se vor incheia acte aditionale la contractele individuale de munca ale salariatilor.

Astfel, ulterior consultarii sindicatului reprezentativ sau reprezentantilor salariatilor, daca nu s-au gasit alte solutii pentru rezolvarea situatiei, reducerea programului de lucru va fi aprobata de organul competent potrivit actului constitutiv al societatii.

Practic, dupa consultarea sindicatului reprezentativ sau reprezentantilor salariatilor, redimensionarea saptamanii de lucru de la 5 la 4 zile se realizeaza prin decizia (hotararea) organului competent privind reducerea programului de lucru potrivit actului constitutiv al societatii.
Referitor la procedura de modificare a CIM prin act aditional in privinta duratei muncii si a salariului, mentionam ca atat durata muncii, cat si salariul sunt elemente constitutive ale contractului individual de munca, in conformitate cu alin. (4) coroborat cu alin. (3) al art. 17 din Codul muncii,  republicat.

Modificarea contractului individual de munca in privinta duratei muncii si a salariului se realizeaza in baza acordului de vointa al ambelor parti contractante, angajat si salariat, materializat sub forma actului aditional la contractul individual de munca in baza art. 17 alin. (5) coroborat cu art. 41 din Codul muncii, republicat. Modificarea duratei muncii nu atrage in mod automat modificarea salariului proportional cu durata muncii, adica este necesar acordul salariatului atat in ceea ce priveste modificarea duratei timpului de munca, cat si pentru modificarea salariului, in lipsa acordului acestuia neputandu-se modifica CIM.

Asadar, in baza acordului partilor, prin actul aditional incheiat intre angajator si salariat se va modifica contractul individual de munca al acestuia atat in privinta duratei muncii, cat si in privinta salariului. Intr-o atare situatie, dupa incheierea actului aditional la CIM, revenirea la situatia dinaintea modificarii se va putea realiza printr-un nou acord al salariatului, deci prin incheierea unui nou act aditional de modificare a duratei muncii si a salariului.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]