Pilonul III de pensii. Ce OBLIGATII are angajatorul, potrivit legii?

pilonul III de pensiiobligatii pensii facultativeprocedura de pensionare 2024
Pilonul III de pensii. Ce OBLIGATII are angajatorul, potrivit legii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Un salariat ne-a prezentat un act de aderare la fondul de pensii facultative pensia mea, cu o contributie suportata de angajat in valoare de 60 lei, iar contributie suportata de angajator 0 lei! Eu inteleg ca salariatul in nume propriu ar trebui sa isi vireze cei 60 de lei, insa el doreste sa-i viram noi. Se poate sa ii viram noi ca societate? Care este procedura?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 76 alin. (1) din Legea 204/2006 privind pensiile facultative, contributia la un fond de pensii facultative se stabilesc conform regulilor acelei scheme de pensii facultative, se retin si se vireaza de catre angajator, odata cu contributiile de asigurari sociale obligatorii, sau de catre participant, lunar, in contul fondului de pensii specificat in actul individual de aderare.
 
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
 
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, DETALII AICI >>>
 
Daca persoana care adera la un fond facultativ de pensii are statut de salariat, angajatorul retine si vireaza contributia la fondul de pensii facultative.
 
Asadar, salariatul adera la un fond de pensie facultativa printr-un act individual de aderare. Salariatul incheie contractul prin care adera la un fond de pensii facultative si comunica angajatorului un exemplar din contractul incheiat.
 
Conform art. 76 alin. (5) din Legea 204/2006, angajatorul constituie si vireaza lunar contributia datorata de fiecare angajat care a aderat la un fond de pensii facultative, pe baza unui exemplar al actului individual de aderare la prospectul schemei de pensii facultative incheiat cu un administrator.
 
Conform art. 76 alin. (2) din Legea 204/2006, contributia la un fond de pensii facultative poate fi de pana la 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care adera la un fond de pensii facultative.
 
Astfel, contributia maxima pe care o poate retine angajatorul este de 15% din venitul salarial brut lunar.
Din punct de vedere fiscal, Codul fiscal stabileste o suma maxima anuala ce se poate deduce la calculul impozitului pe venit de 400 Euro/an (la functia de baza)
 
Conform art. 78 alin. (2) din Codul fiscal, impozitul lunar prevazut la alin. (1) se determina astfel:
 
a) la locul unde se afla functia de baza, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorata potrivit legii, si urmatoarele:
(i) deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
(ii) cotizatia sindicala platita in luna respectiva;
(iii) contributiile la fondurile de pensii facultative potrivit Legii 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro;
(iv) primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, definite conform Legii 95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro;
(v) contravaloarea abonamentelor suportate de angajati, in limita echivalentului in lei a 100 euro anual, oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, care actioneaza in nume propriu in cazul abonamentelor care includ dreptul de a utiliza facilitatile sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, ori in calitate de intermediari pentru serviciile medicale, in cazul in care abonamentele respective includ si servicii medicale.
Abonamentul vizeaza servicii furnizate angajatului si/sau oricarei persoane aflate in intretinerea sa, asa cum este definita la art. 77 alin. (5), in limita aceluiasi plafon, indiferent de numarul de persoane.
 
Astfel, in ceea ce priveste deducerea contributiei la pensiile facultative suportata de salariat, Codul fiscal stabileste o limita maxima anuala de 400 euro/an.
 
Avand in vedere cele mai sus mentionate apreciem ca angajatorul nu poate refuza plata pensiei facultative a salariatului care a aderat la un astfel de fond daca salariatul comunica angajatorului un exemplar din contractul de aderare.
 
Un raspuns oferit in iunie 2024, de catre specialistii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pilonul III de pensiiobligatii pensii facultativeprocedura de pensionare 2024

Data aparitiei: 26 Iunie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Pilonul III de pensii. Ce OBLIGATII are angajatorul, potrivit legii? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Documentul portabil A1. Agent de munca temporaraIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu o informatie cu privire la obtinerea documetelor A1 pentru un agent de munca temporara, in sensul ca pentru societatile comerciale conditiile sunt 25% CA in Romania si 50% salariati detasati. Care este conditia pentru agent? Multumesc. Cornelia
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Act aditional prelungire CCM (2)Intrebare: Va rog sa ignorati intrebarea de mai devreme , deoarece am citit ulterior raspunsul dvs.Rugamintea mea este alta , avand in vedere ca nici o parte, angajator, salariati prin reprezentantii lor, nu doreste modificarea contractului colectiv la nivel de unitatea, mai trebuie facuta toata documentatia sau e suficient actul aditional de prelungire al ccmu.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]