Rata somajului e in crestere. In ce domenii sunt cele mai mari riscuri?

somaj tehnicrata somajuluiinsolvente firme
Rata somajului e in crestere. In ce domenii sunt cele mai mari riscuri?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conform unei analize recente, rata somajului este in crestere si ar putea ajunge la 6,5% in acest an. Potrivit Institutului National de Statistica,  numarul de someri (15-74 ani) a crescut in mai la 463.000, rata somajului majorandu-se cu 0,4 puncte procentuale fata de aprilie, la 5,2% (cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani).
 
O analiza publicata de KeysFin arata ca numarul insolventelor, cel al radierilor si dizolvarilor companiilor din Romania continua sa fie mult sub nivelul din 2019, ceea ce arata rezilienta mediului de afaceri local in conditii de pandemie.
 
"Cu toate acestea, fara o continuare/majorare a sprijinului autoritatilor in contextul unei posibile accentuari/prelungiri a crizei sanitare tendinta se va inversa, iar la inceputul lui 2021 peisajul de business ar putea arata complet diferit", se arata in analiza citata de Agerpres.
 
Numarul companiilor care au intrat in insolventa a scazut cu mai mult de un sfert, respectiv cu 26% in primele sase luni din 2020, fata de aceeasi perioada din 2019, ajungand la 2.360 de companii, cea mai mica valoare din ultimii zece ani. Pe de alta parte, numarul companiilor suspendate a avut o scadere si mai accentuata, de aproape o treime, respectiv 32% in primele sase luni din 2020 fata de aceeasi perioada din 2019, totalizand 5.136 de companii, minimul ultimilor zece ani.
 
Conform aceleiasi surse, in ceea ce priveste radierile si dizolvarile de firme locale, numarul acestora a scazut si mai dramatic, cu 58% in primele luni din 2020 fata de aceeasi perioada din 2019, la 35.000, iar numarul entitatilor active (PFA si persoane juridice) a crescut in acest an cu 4% la 1.391.147 in 30 iunie 2020.
 
 
De asemenea, tehnic a ajutat temporar companiile puternic afectate de pandemie, care aveau nevoie de aceasta facilitate pentru a-si pastra angajatii, pe termen scurt (aproximativ 1,1 milioane de angajati la solicitarea a 129 de mii de angajatori).
 
 
Cele mai multe insolvente au aparut in sectoarele: comert (705 companii respectiv 30% din total), constructii (387 de companii respectiv 16,4% din total) si industria prelucratoare (307 companii respectiv 13% din total).

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
somaj tehnicrata somajuluiinsolvente firme

Data aparitiei: 31 Iulie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Rata somajului e in crestere. In ce domenii sunt cele mai mari riscuri? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]