Incetare CIM in perioada de proba art. 31
valabil la 19-Oct-2010
Intrebare: Un salariat cu functie de conducere are CIM incheiat cu data de 23.09.10.In CIM este specificat la perioada de proba 90 de zile.
Salariatul respectiv vrea sa plece din firma. Trebuie sa mai lucreze pana se termina perioada de proba adica cele 90 de zile sau poate sa plece oricand? Trebuie sa depuna notificare la Biroul de Resurse Umane? si intocmita decizia de incetare a CIM? Cum se procedeaza legal?
Pune si tu o intrebare si primeste un Raspuns
Raspuns: Conform art. 31 alin. (41) din Codul muncii, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti.
Prin urmare, perioada de proba constituie o clauza de dezicere consacrata legal, care, inserata in contractul individual de munca, foloseste ambelor parti, in sensul ca angajatorul verifica pregatirea si aptitudinea salariatului, iar acesta din urma constata daca angajatorul in cauza este sau nu convenabil pentru el.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
250 Modele Fise de Post
Oricand pe durata perioadei de proba sau la sfarsitul acestei perioade, dar nu mai tarziu de acest moment, contractul individual de munca poate inceta prin notificare scrisa la initiativa oricareia dintre parti, context in care atat angajatorul, cat si salariatul, atunci cand inteleg sa iasa unilateral din contract in timpul sau la sfarsitul perioadei de proba, nu sunt obligati sa respecte un termen de preaviz.
Astfel, prevalandu-se de existenta clauzei de dezicere, angajatorul concediaza pe salariat fara o motivare anume si fara preaviz, insa notificarea, comunicata de catre angajator angajatului, trebuie sa imbrace forma scrisa, ceruta „ad validitatem”.
Tot aceleasi drepturi le are si salariatul care poate oricand pe perioada celor 90 de zile sa notifice angajatorul fara o motivare anume si fara preaviz in vederea incetarii raporturilor de munca.
In concluzie, salariatul intocmeste o notificare de incetare a contractului in temeiul art. 34 alin 4 indice 1 din Codul muncii. Angajatorul avand ca temei notificarea salariatului intocmeste decizia de incetare a contractului individual de munca pe care o inregistreaza la ITM si o comunica salariatului.