Factori de risc generati de modul de indeplinire a sarcinilor de munca

15 Iunie 2011
15 Iunie 2011
suprasolicitaresarcini de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Din perspectiva suprasolicitarii discurilor intervertebrale si a ligamentelor, pozitia cel mai putin periculoasa a corpului este cea in picioare, pentru ca astfel discurile si ligamentele sunt  solicitate in mod egal. Fiecare dintre activitatile prezentate mai jos, cand sunt repetate de prea multe ori sau pe perioade lungi de timp (o pozitie ortostatica), poate fi periculoasa pentru sanatate, in special pentru zona dorsolombara a coloanei vertebrale.

Aplecarea inainte (cu spatele incovoiat)

Lucrul in aceasta pozitie determina contractarea partii din fata a discului intervertebral si dilatarea partii din spate (mai subtire) a discului, putand conduce la vatamarea lui. Un ritm excesiv in activitatile care presupun aplecare implica expunerea la acelasi tip de riscuri, ca urmare a intinderii ligamentelor posterioare.

Rasucirea intr-o parte concomitent cu aplecarea inainte

Cel mai mare risc pentru discuri si ligamente este determinat de executarea muncii prin rasucirea si aplecarea simultana a corpului. Aceasta miscare poate provoca vatamarea discului, ca urmare a contractarii simultane a discului in fata si lateral, precum si a dilatarii partilor opuse.

Purtarea masei pe umar si aplecarea, in acelasi timp, a corpului in spate sau inapoi
Un pericol pentru discurile intervertebrale in timpul executarii muncii in acest fel consta in contractarea partilor posterioare, precum si in solicitarea, in cadrul acestui proces, a articulatiilor din spatele discurilor. Mai mult, la fel ca la cele doua pozitii ilustrate mai sus, aceasta implica asa-numitul „efect al mecanismului cu parghii”. Aceste pozitii determina cresterea presiunii asupra discului intervertebral in timp ce se mareste distanta dintre corp si sarcina manipulata (purtata). Cu cat este mai mare distanta dintre corp si masa/sarcina purtata (avand aceeasi greutate), cu atat mai lung este bratul fortei de contractare, ceea ce conduce la o crestere a presiunii asupra discurilor.

Pozitia ghemuit (cu spatele incovoiat)

In timpul executarii sarcinii de munca in aceasta pozitie, mai cu seama pentru o perioada mai lunga de timp, fara un echipament de protectie adecvat, si alternat cu perioade de odihna intr-o alta pozitie, o greutate considerabila este plasata nu numai pe articulatii, dar si pe muschi si piept. Este de preferat ca masa/greutatea sa fie ridicata din pozitia in genunchi/ghemuit prin sprijinire pe muschii femurali; totusi, trebuie sa nu uitam sa indoim genunchii la un unghi mai mic de 900.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]