Deputatii din Comisia pentru munca au avizat, miercuri, in prezenta ministrului Muncii, Ioan Botis, proiectul legii zilierilor, reprezentantii PSD votand "impotriva", pe motiv ca acesta "este o aberatie legislativa", care "va dezvolta munca la negru".
Ministrul Muncii nu a putut sa estimeze numarul zilierilor. "Nu pot spun cati zilieri sunt, o sa va spun dupa sase luni cati zilieri avem in sistem. Din informatiile pe care le avem, pe piata muncii, munca la negru o presteaza in jur de 1.400.000 - 1.500.000 de persoane", a precizat Botis.
In opinia ministrului Muncii, proiectul de lege "creeaza o relatie intre angajator si angajat in conditiile in care in anumite domenii, in agricultura, se desfasoara oricum si la aceasta ora aceste tipuri de activitati".
"Exista un registru special de evidenta pentru zilieri si in acest registru zilierul trebuie sa semneze dimineata si seara cand primeste plata pentru ziua respectiva. In aceste conditii, angajatorul trebuie sa contribuie cu 16% in luna a doua, dupa efectuarea platii catre zilier si sa depuna semestrial la Inspectoratul de Munca o situatie cu numarul de zilieri pe care i-a avut in decursul acelui semestru", a explicat Botis.
In legatura cu plata contributiilor sociale, ministrul Muncii a aratat ca intentia initiala a fost de a se plati contributiile de sanatate. "Intentia noastra initiala a fost de a plati contributii catre sanatate, dar exista in legea 95 o reglementare care prevede plata pentru ultimele 6 luni pentru a beneficia de toate facilitatile din sistemul sanitar. Ori, in aceste conditii, deocamdata vrem sa vedem ce avem pe piata ca lucratori zilieri si vom vedea in ce masura vom putea reglementa dupa aceea contributiile. La ora actuala, ramane doar aceasta contributie de 16% pentru angajator", a adaugat Botis.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Concedierea perfect legala
El a respins acuzatiile opozitiei ca ar sustine munca la negru. "Eu nu doresc sa sustin munca la negru. Atata timp cat muncesti la negru, nu ai sanse aproape niciodata sa beneficiezi de nimic din ceea ce ofera sistemul. Daca reusim sa scoatem la suprafata o sa stim cam pe ce numar de persoane contam. Incercam sa scoatem la suprafata munca necalificata. In mod cert, in urmatoarea perioada vom scoate la suprafata undeva la 200.000 locuri de munca", a estimat Botis.
Vicepresedintele Comsiei de munca, Ioan Cindrea (PSD), a sustinut ca PDL a introdus "in forta" dezbaterea acestui proiect de lege, care "deschide poarta muncii la negru", deoarece "nu va exista nicio evidenta a zilierilor la nivelul Inspectiei Muncii".
"Aceasta lege aduce mari dezavantaje, salariatii nu sunt in niciun fel protejati, singurul scop fiind impozitul de salariu de 16% la cei care lucreaza ca zilieri. Nu sunt protejati social, nu se contribuie la pensie, la sanatate, in caz de accident de munca. Se trece la un sclavagism pe piata muncii introducand zilieri", a spus deputatul PSD.
Ioan Cindrea a criticat si faptul ca proiectul prevede "aberatii", adica plata pe ora sa fie de minimum 2 lei si de maximum 10 lei.
"De obicei, aceste legi se stabilesc periodic in functie de inflatie prin acte normative. De ce sa treci un maxim? Limitez libertatea de negociere intre cel care lucreaza si cel care da de lucru. Sunt si lucruri neconstitutionale grave in proiect", a adaugat Cindrea.
Proiectul de lege prevede printre altele ca durata activitatii ocazionale este de minim o zi, corespunzator cu opt ore de munca si nici un zilier nu poate presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile, cumulate pe durata unui an calendaristic. Zilierii vor trebui sa aiba varsta minima de 16 ani, iar durata zilnica de executare a activitatii unui zilier nu poate depasi 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucratorii minori. In cazul incalcarii acestor prevederi, amenda prevazuta este de 10.000 de lei.
Potrivit proiectului, angajatorul va plati catre bugetul de stat impozit pe venit de 16%, calculat la remuneratia bruta.
Proiectul de lege a fost considerat important de catre conducerea PDL, in sedinta de luni a BPN si urmeaza sa fie analizat de plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional.
Proiectul integral de lege si traseul legislativ il gasiti AICI
In aceeasi comisie s-a aprobat si proiectul de lege referitor la legea privind ucenicia la locul de munca, ce va merge de asemenea spre Camera Deputatilor pentru dezbatere.
La propunerea ministrului Botis s-a renuntat la obligativitatea angajatorului de a le asigura cazarea si masa ucenicilor care fac naveta la locul de munca. De asemenea daca pana acum angajatorii puteau solicita statului pentru fiecare ucenic o suma egala cu 50% din salariul minim brut pe tara, acum acestia vor primi o suma egala cu 60% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj