SANCTIUNI aplicabile in cazul hartuirii angajatilor la locul de munca - ce prevede legea?

sanctiuni hartuire la locul de muncaamenzi hartuire la locul de muncaHartuirea si discriminarea la locul de munca
SANCTIUNI aplicabile in cazul hartuirii angajatilor la locul de munca - ce prevede legea?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca pana la data de 17 aprilie 2024 toti angajatorii, indiferent de numarul de salariati, au ca termen sa isi intocmeasca sau sa isi actualizeze metodologiile deja existente privind prevenirea si combaterea hartuirii pe criteriul de sex, precum si a hartuirii morale la locul de munca, conform HG 970/2023.
 
In curand, angajatorul are obligatia de a lua orice masuri necesare in scopul prevenirii si combaterii actelor de hartuire morala la locul de munca, inclusiv prin prevederea, in regulamentul intern al unitatii, de sanctiuni disciplinare pentru angajatii care savarsesc acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca. Neindeplinirea acestei obligatii constituie contraventie si este sanctionata cu amenda de la 30.000 lei la 50.000 lei.

Parcurgeti fara intarziere ghidul “Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Legislatie explicata si studii de caz”!
 
Va protejeaza total impotriva unor amenzi de pana la 200.000 de lei, DETALII AICI >>> 
 
a) Sanctiuni disciplinare
 
Unul dintre drepturile angajatorilor, prevazut de Codul muncii, este acela de a constata savarsirea abaterilor disciplinare si de a aplica sanctiunile corespunzatoare. Si in O.G. nr. 137/2000 se prevede la art. 2 ca angajatii care savarsesc acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca raspund disciplinar (raspunderea disciplinara nu inlatura raspunderea contraventionala sau penala a angajatului pentru faptele respective).
Prin urmare, angajatorul, in exercitarea prerogativelor sale disciplinare, trebuie sa prevada in Regulamentul intern abaterile disciplinare in legatura cu discriminarea si hartuirea si sa cerceteze.
 
Sanctiunile pe care le poate aplica angajatorul sunt cele prevazute la art. 248 din Codul muncii, respectiv:
 
 
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Sanctiunile disciplinare enumerate mai sus, cu exceptia avertismentului scris, pot fi aplicate numai dupa efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
b) Sanctiuni contraventionale
 
 
Sanctiuni prevazute de O.G. nr. 137/2000:
 
 
Amenda de la 1.000 lei la 30.000 lei sau de la 2.000 lei la 100.000 lei, daca discriminarea vizeaza un grup de persoane sau o comunitate
 
Incalcarea prevederilor:
 
Art. 2 alin. (2) Dispozitia de a discrimina persoanele pe oricare dintre temeiurile prevazute la alin. (1) este considerata discriminare in intelesul prezentei ordonante.
Art. 2 alin. (4) Orice comportament activ ori pasiv care, prin efectele pe care le genereaza, favorizeaza sau defavorizeaza nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoana, un grup de persoane sau o comunitate fata de alte persoane, grupuri de persoane sau comunitati […]
Art. 2 alin. (5) […] orice comportament pe criteriu de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, gen, orientare sexuala, apartenenta la o categorie defavorizata, varsta, handicap, statut de refugiat ori azilant sau orice alt criteriu care duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv.
 
Art. 2 alin. (7) Constituie victimizare […] orice tratament advers, venit ca reactie la o plangere sau actiune in justitie cu privire la incalcarea principiului tratamentului egal si al nediscriminarii...LISTA COMPLETA a SANCTIUNILOR explicata de specialisti o regasiti in ghidul “Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Legislatie explicata si studii de caz”, detalii AICI >>>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sanctiuni hartuire la locul de muncaamenzi hartuire la locul de muncaHartuirea si discriminarea la locul de munca

Data aparitiei: 12 Aprilie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

SANCTIUNI aplicabile in cazul hartuirii angajatilor la locul de munca - ce prevede legea? Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]