SANCTIUNI aplicabile in cazul hartuirii angajatilor la locul de munca - ce prevede legea?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
15 Iulie 2024
15 Iulie 2024
Mara Dobrin
Mara Dobrin
sanctiuni hartuire la locul de muncaamenzi hartuire la locul de muncaHartuirea si discriminarea la locul de munca
SANCTIUNI aplicabile in cazul hartuirii angajatilor la locul de munca - ce prevede legea?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca pana la data de 17 aprilie 2024 toti angajatorii, indiferent de numarul de salariati, au avut ca termen sa isi intocmeasca sau sa isi actualizeze metodologiile deja existente privind prevenirea si combaterea hartuirii pe criteriul de sex, precum si a hartuirii morale la locul de munca, conform HG 970/2023.
 
Angajatorul are obligatia de a lua orice masuri necesare in scopul prevenirii si combaterii actelor de hartuire morala la locul de munca, inclusiv prin prevederea, in regulamentul intern al unitatii, de sanctiuni disciplinare pentru angajatii care savarsesc acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca. Neindeplinirea acestei obligatii constituie contraventie si este sanctionata cu amenda de la 30.000 lei la 50.000 lei.

Parcurgeti fara intarziere ghidul “Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Legislatie explicata si studii de caz”!
 
Va protejeaza total impotriva unor amenzi de pana la 200.000 de lei, DETALII AICI >>> 
 
a) Sanctiuni disciplinare
 
Unul dintre drepturile angajatorilor, prevazut de Codul muncii, este acela de a constata savarsirea abaterilor disciplinare si de a aplica sanctiunile corespunzatoare. Si in O.G. nr. 137/2000 se prevede la art. 2 ca angajatii care savarsesc acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca raspund disciplinar (raspunderea disciplinara nu inlatura raspunderea contraventionala sau penala a angajatului pentru faptele respective).
Prin urmare, angajatorul, in exercitarea prerogativelor sale disciplinare, trebuie sa prevada in Regulamentul intern abaterile disciplinare in legatura cu discriminarea si hartuirea si sa cerceteze.
 
Sanctiunile pe care le poate aplica angajatorul sunt cele prevazute la art. 248 din Codul muncii, respectiv:
 
 
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Sanctiunile disciplinare enumerate mai sus, cu exceptia avertismentului scris, pot fi aplicate numai dupa efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
b) Sanctiuni contraventionale
 
 
Sanctiuni prevazute de O.G. nr. 137/2000:
 
 
Amenda de la 1.000 lei la 30.000 lei sau de la 2.000 lei la 100.000 lei, daca discriminarea vizeaza un grup de persoane sau o comunitate
 
Incalcarea prevederilor:
 
Art. 2 alin. (2) Dispozitia de a discrimina persoanele pe oricare dintre temeiurile prevazute la alin. (1) este considerata discriminare in intelesul prezentei ordonante.
Art. 2 alin. (4) Orice comportament activ ori pasiv care, prin efectele pe care le genereaza, favorizeaza sau defavorizeaza nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoana, un grup de persoane sau o comunitate fata de alte persoane, grupuri de persoane sau comunitati […]
Art. 2 alin. (5) […] orice comportament pe criteriu de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, gen, orientare sexuala, apartenenta la o categorie defavorizata, varsta, handicap, statut de refugiat ori azilant sau orice alt criteriu care duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv.
 
Art. 2 alin. (7) Constituie victimizare […] orice tratament advers, venit ca reactie la o plangere sau actiune in justitie cu privire la incalcarea principiului tratamentului egal si al nediscriminarii...LISTA COMPLETA a SANCTIUNILOR explicata de specialisti o regasiti in ghidul “Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Legislatie explicata si studii de caz”, detalii AICI >>>
 
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]