Printr-un comunicat de presa publicat recent Confederatia Nationala Sindicala Cartel Alfa solicita Ministerului Muncii sa demareze procedurile pentru ratificarea celor doua conventii privind privind siguranta si sanatatea la locul de munca.
Aflati cum sa eliminati complet riscul unui accident de munca si cum sa evitati orice problema care tine de SSM cu ajutorul Ghidului practic de sanatate si securitate in munca, detalii AICI >>>
Va reamintim ca ne referim la anumite documente care anul trecut au devenit conventii fundamentale si sunt astfel singurele conventii fundamentale neratificate de Romania, conform
Agerpres:
"Confederatia Nationala Sindicala Cartel Alfa solicita Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale sa demareze procedurile pentru ratificarea celor doua conventii privind SSM (Conventia OIM nr. 155 Conventia privind Siguranta si Sanatatea la locul de munca, nr. 155/1981 si Conventia privind cadrul de promovare a sanatatii si securitatii in munca, nr. 187/2006) care anul trecut au devenit conventii fundamentale si sunt astfel singurele conventii fundamentale neratificate de Romania. Sindicatele se vor folosi de organizare pentru a se asigura ca noul drept fundamental este pus in practica si ca va avea un impact pozitiv asupra vietii de zi cu zi a lucratorilor. Organizarea sindicala a lucratorilor imbunatateste mediul de lucru prin consultarea cu privire la evaluarile de risc, la serviciile de sanatate la locul de munca si la furnizarea de echipamente de protectie personala. Sanatatea si siguranta nu sunt cadouri din partea autoritatilor sau a unui angajator bun: sanatatea si siguranta la locul de munca este un drept al lucratorilor, pe care il apara sindicatele", se arata intr-un comunicat al organizatiei.
Ziua Internationala a Sanatatii si Securitatii in Munca este aniversata pe 28 aprilie.
In 2022, prin rezolutia adoptata de Conferinta Internationala a Muncii - Parlamentul Natiunilor Unite in chestiuni legate de munca - principiul unui mediu de lucru sigur si sanatos a fost adaugat intre principiile si drepturile fundamentale. Modificarea este prima extindere a drepturilor fundamentale ale lucratorilor in ultimul sfert de secol, precizeaza sursa citata.
Securitatea si sanatatea la locul de munca a devenit astfel a cincea categorie de principii si drepturi fundamentale la locul de munca, completand cele patru categorii existente: libertatea de asociere si recunoasterea efectiva a dreptului la negociere colectiva, eliminarea muncii fortate sau obligatorii, abolirea muncii copiilor si eliminarea discriminarii in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca si profesia.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<