Conform prevederilor art. 186, angajatorii sunt obligati prin lege sa asigure accesul salariatilor la serviciul medical de medicina a muncii.
Atentie la faptul ca serviciul medical de medicina a muncii poate fi un serviciu autonom organizat de angajator sau un serviciu asigurat de o asociatie patronala.
Conform celor mai recente modificari operate in Codul Muncii, art. 188 nou introdus spune ca medicul de medicina a muncii este un salariat, atestat in profesia sa potrivit legii, titular al unui contract de munca incheiat cu un angajator sau cu o asociatie patronala.
Acelasi articol prevede faptul ca medicul de medicina a muncii este independent in exercitarea profesiei sale.
Care sunt cele 3 sarcini principale ce revin medicului de medicina muncii?
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Portal Codul Muncii
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
a) prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale;
b) supravegherea efectiva a conditiilor de igiena si sanatate in munca;
c) asigurarea controlului medical al salariatilor atat la angajarea in munca, cat si pe durata executarii contractului individual de munca.
Atentie la faptul ca medicul de medicina a muncii poate propune angajatorului schimbarea locului de munca sau a felului muncii unor salariati, in functie de starea de sanatate a acestora.
Nu uitam nici faptul ca medicul de medicina a muncii este membru de drept in comitetul de securitate si sanatate in munca.
Nu lipsit de important este faptul ca orice medic de medicina muncii are obligatia de a stabili ANUAL un program de activitate pentru a imbunatatii mediului de munca din punct de vedere al sanatatii in munca pentru fiecare angajator. Elementele acestui program sunt specifice pentru fiecare angajator si sunt supuse avizarii comitetului de securitate si sanatate in munca.