"Avizul medical pentru un salariat este <
Iata intrebarea ridicata de personalul responsabil cu securitatea si sanatatea in munca, cu privire la situatia unui salariat. Cum vom proceda in aceasta situatie aflam de la specialistii PortalCodulMuncii.ro:
Potrivit art. 9 alin. (1) din HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile ulterioare, aptitudinea in munca reprezinta capacitatea lucratorului din punct de vedere medical de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical.
Concluziile examenului medical consemnate in fisa de aptitudini pot fi: apt, apt conditionat, inapt temporar, inapt.
In acest sens, art. 10 din HG 355/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca in conditiile in care medicul de medicina muncii face recomandari de tip medical, aptitudinea este conditionata de respectarea acestora, iar in fisa de aptitudine - anexa nr. 5, avizul medical va fi apt conditionat.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Asadar, in momentul in care pe fisa de aptitudini medicul de medicina muncii a specificat apt conditionat, inseamna ca aceasta persoana este apta de munca, insa numai cu respectarea recomandarii prevazute de medic.
In cazul unui salariat declarat apt conditionat in urma controlului efectuat de catre medicul de medicina muncii, angajatorul va urma recomandarile medicului.
Art. 64 alin. (1) din Codul muncii, republicat stabileste ca in cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca in situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
Analiza realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro