Salariati bine pregatiti, angajatori multumiti

formare profesionalaconcediu de formare profesionalaindemnizatie de concediu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 01.07.2008 - Gabriela Chirazof

Care angajator nu isi doreste o echipa bine pregatita profesional? Pentru formarea profesionala a propriilor salariati angajatorii au obligatia de a acorda concedii pentru formare profesionala.

Oricare dintre aceste concedii, cu sau fara plata, se acorda numai in urma solicitarii exprese de catre salariati printr-o cerere adresata conducerii unitatii.

Salariatul inainteaza cererea de concediu pentru formare profesionala angajatorului cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia si trebuie sa precizeze in mod cumulativ:
-data de incepere a stagiului de formare profesionala,
-domeniul si durata acestuia,
-denumirea institutiei de formare profesionala.


Acordarea concediilor fara plata pentru formare profesionala se realizeaza pe perioada in care salariatul urmeaza din initiativa proprie o forma de pregatire profesionala. Din dispozitiile legale observam grija legiuitorului asupra acestei modalitati de concediu de formare atata timp cat angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai cu acordul sindicatului sau, dupa caz, cu acordul reprezentantilor salariatilor si numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.

Efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza pe intreaga durata a acestuia, precum si fractionat in cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior.

In ceea ce priveste concediul platit de formare profesionala, acesta se acorda potrivit art. 152 alin. (1) din Codul muncii, in cazul care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala. Este vorba despre incalcarea de catre angajator a obligatiei legale prevazute de dispozitiile art. 190 din Codul muncii, de a asigura participarea la programe de formare profesionala a salariatilor sai cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati si cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati.

De vreme ce legea instituie o durata maxima de 10 zile lucratoare sau 80 de ore, este firesc ca perioada efectiva care se va acorda salariatilor proprii pentru formare profesionala sa fie stabilita prin negociere in continutul contractului colectiv de munca, ori daca nu, prin acordul de vointa dintre angajator si salariatul sau.

Indemnizatia de concediu va fi calculata in mod similar indemnizatiei pentru concediul de odihna.

Durata concediului pentru formare profesionala nu poate fi dedusa din durata concediului de odihna anual si este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul.
__________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!

Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
__________________________________________________________________



de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formare profesionalaconcediu de formare profesionalaindemnizatie de concediu

Data aparitiei: 01 Iulie 2008
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariati bine pregatiti, angajatori multumiti Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]