Prime de asigurare de viata. Ce tratament fiscal se aplica?

primeasigurari de viataasigurare de viata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In cadrul unei firme, un asociat unic si administrator (asigurat) cu contract de munca part time de 2 h/zi (cu functia de baza la alta societate) incheie pe firma (contractant) o polita de asigurare temporara de viata pentru 23 ani cu clauza suplimentara pentru afectiuni medicale grave pentru cei doi copii si pentru sot(beneficiari).
 
Sotul este salariat la aceeasi firma cu 6h/zi (cu functie de baza la societatea in cauza ). Din punct de vedere legal aceste cheltuieli lunare sunt deductibile? Se considera venituri si se impoziteaza?
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 12 alin.(3) lit. h) din Normele metodologice de aplicare a Codul fiscal Capitolul III,  venituri din salarii si asimilate salariilor, la stabilirea venitului impozabil se au in vedere si avantajele primite de persoana fizica, in conformitate cu prevederile art. 76 alin. (3) din Codul fiscal, cum ar fi:
 
h) contravaloarea primelor de asigurare suportate de persoana juridica sau de o alta entitate (angajator), pentru angajatii proprii, precum si pentru alti beneficiari, cu exceptia primelor de asigurare obligatorii potrivit legislatiei in materie si cele care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 76 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal.
 
Astfel, contravaloarea primelor de asigurare de viata reprezinta avantaj supus impozitului pe venit intrucat nu reprezinta prime de asigurare obligatorii si nu se incadreaza in conditiile prevazute la art. 76 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal.
 
La art. 76 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal sunt prevazute ca neimpozabile, primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro.
 
Astfel, doar primele de asigurare voluntara de sanatate suportate de angajator pentru angajatii proprii (salariati)nu si primele de asigurare voluntara de sanatate suportate de angajator pentru rudele salariatilor, administratori sau rude ale administratorilor.
 
Conform art. 142 lit. s) nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele:  6. contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, precum si primele de asigurare voluntara de sanatate si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca limitele prevazute la art. 76 alin. (4) lit. s) si t) pentru veniturile neimpozabile, precum si primele aferente asigurarilor de risc profesional.
 
Prin urmare, in mod similar impozitului pe venit, se excepteaza de la plata contributiilor sociale primele suportate de angajator pentru angajatii proprii in limita a 400 Euro pe an.
 
In situatia expusa, contravaloarea primelor de asigurare din situatia expusa reprezinta, avantaj taxat cu toate impozitul pe venit si toate contributiile sociale. Chiar daca sotul este salariat, asigurarea din cauza nu este o asigurare voluntara de sanatate sau o asigurare obligatorie astfel incat sa fie exceptata de la plata taxelor.
 
Din punct de vedere al deductibilitatii, art. 25 alin. (2) din Codul fiscal stabileste ca, cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor astfel cum sunt definite potrivit titlului IV sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, cu exceptia celor reglementate la alin. (3) si (4) (se refera la alin. (3) si (4) de la art. 25).
 
Prin urmare, primele de asigurare de viata din situatia expusa sunt deductibile integral la calculul impozitului pe profit pentru societate.
 
 
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro!
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
primeasigurari de viataasigurare de viata

Data aparitiei: 13 Decembrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Prime de asigurare de viata. Ce tratament fiscal se aplica? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]