Functia de baza. Cand este necesara o declaratie pe propria raspundere?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
08 Noiembrie 2024
08 Noiembrie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
functia de baza angajatordeclarare functia de bazaart 35 codul muncii
Functia de baza. Cand este necesara o declaratie pe propria raspundere?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul muncii reglementeaza dreptul salariatului de a munci la acelasi angajator in baza mai multor contracte individuale de munca. In temeiul contractului individual de munca, salariatul presteaza munca pentru care a fost angajat, respectiv munca corespunzatoare functiei/ocupatiei prevazute in respectivul CIM si ale carei atributii sunt stabilite in fisa postului. De aceea, consideram ca un cumul de functii la acelasi angajator se poate realiza numai pentru functii diferite nu si pentru aceeasi functie.

Astfel, conform art. 35 din Codul muncii, orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau a acelasi angajator, in baza unor cotracte individuale de munca, fara suprapunerea programului de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. Nici un angajator nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care isi exercita acest drept, observa specialistii de la PortalCodulMuncii.

Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.


Ce se intelge prin functia de baza?


Este functia declarata ca fiind principala sa responsabilitate. Mentionam ca obligatiile fiscale singulare sunt in sarcina angajatorului la care s-a stabilit functia de baza.

Conform art. 7 pct.2 din Codul fiscal, activitatea dependenta la functia de baza reprezinta orice activitate desfasurata in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, declarata angajatorului ca functie de baza de catre angajat; in cazul in care activitatea se desfasoara pentru mai multi angajatori, angajatul este obligat sa declare numai angajatorului ales ca locul respectiv este locul unde exercita functia pe care o considera de baza.


Pentru a intelege mai bine situatia, atasam un studiu de caz relevant, prezentat pe PortalCodulMuncii:

"Avem un salariat cu norma de 4 ore si cu functia de baza declarata la noi, care s-a angajat si in alta parte cu 8 ore. Unde va declara functia de baza?"

Raspunsul specialistilor: 

Conform punctului 14 lin. (9) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Codului fiscal, aprobate prin HG 1/2016:

(9) In scopul determinarii impozitului pe veniturile salariale, prin locul unde se afla functia de baza se intelege:

a) pentru persoanele fizice angajate la un singur loc de munca, locul unde are incheiat contractul individual de munca sau alte documente specifice, potrivit legii;
b) in cazul in care activitatea se desfasoara pentru mai multi angajatori, locul declarat de persoanele fizice angajate. Angajatul are obligatia sa declare numai angajatorului la care a ales functia pe care o considera de baza, pentru un singur loc de munca, prin depunerea declaratiei pe propria raspundere. Declaratia pe propria raspundere nu reprezinta un formular tipizat.

Functia de baza poate fi declarata de angajat si la locul de munca la care acesta realizeaza venituri din salarii in baza unui contract individual de munca cu timp partial. 

La schimbarea locului unde se afla functia de baza, angajatul are obligatia depunerii unei declaratii pe propria raspundere de renuntare la functia de baza la angajatorul ales initial.

Astfel, salariatul poate declara functia de baza si la contractul cu timp partial.

 

MODEL de declaratie privind locul unde se desfasoara functia de baza

 
Conform art. 7 pct. 2 din Codul fiscal, activitate dependenta la functia de baza reprezinta orice activitate desfasurata in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, declarata angajatorului ca functie de baza de catre angajat. In cazul in care activitatea se desfasoara pentru mai multi angajatori, angajatul este obligat sa declare numai angajatorului ales ca locul respectiv este locul unde exercita functia pe care o considera de baza.

Declaratia este necesara intrucat anumite drepturi se acorda numai la locul unde salariatul are functia de baza: tichetele de masa, deducerea personala.

Model de declaratie privind locul unde se desfasoara functia de baza

Declaratie

Subsemnatul ………………………., posesor al CI, seria …………. nr. ……………………. eliberat de …………
…………… la data de……………………………, cod numeric personal…………………….. declar pe proprie
raspundere ca detin functia de baza la ……………………………. (se indica angajatorul la care se declara).
Salariat
……….....
Semnatura
………..

Important!

Salariatul nu are obligatia sa declare angajatorului unde nu detine functia de baza, locul unde detine functia de baza.
Aceasta declaratie se da doar angajatorului unde salariatul detine functia de baza...mai multe despre angajare puteti afla din lucrarea Procedura completa pe care trebuie s-o urmati atunci cand faceti angajari! Etape obligatorii si greseli frecvente, DETALII AICI >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]