"Avem o speta cu o salariata angajata la alt angajator cu norma intreaba 8h/zi si la noi cu norma partiala de 4h/zi. Putem sa-i trecem functia de baza la noi pentru a beneficia de tichete de masa avand in vedere ca la primul angajator (8h/zi) nu beneficiaza de acestea, declarand pe propria raspundere functia de baza la noi (4h/zi)."
Raspunsul specialistului:
Conform art. 35 din Codul muncii, orice salariat are dreptul de a munci la acelasi angajator sau la mai multi angajatori in baza mai multor contracte individuale de munca. Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
Asadar, Codul muncii, republicat reglementeaza dreptul salariatului de a munci la acelasi angajator sau la angajatori diferiti in baza mai multor contracte individuale de munca. In temeiul contractului individual de munca, salariatul presteaza munca pentru care a fost angajat, respectiv munca corespunzatoare functiei/ocupatiei prevazute in CIM conform atributiilor stabilite in fisa postului.
Cu alte cuvinte, regula este ca un salariat poate avea doua sau mai multe contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
Apreciem ca, o persoana poate cumula doua contracte individuale de munca la angajatori diferiti, situatie in care apreciem ca prin dispozitiile sale, Codul muncii, republicat nu impune conditia ca totalul orelor prestate in temeiul mai multor contracte individuale de munca sa nu depaseasca durata maxima a timpului de munca.
Fata de cele mentionate, apreciem ca pot fi desfasurate doua functii una cu norma intreaga si una cu timp partial, la angajatori diferiti, astfel incat programul de lucru sa nu se suprapuna, iar prestarea activitatilor sa fie realizata in mod corespunzator pentru ambii angajatori. Salariatul are obligatia sa declare, pe propria raspundere, locul unde considera functia de baza.
Ori daca declara ca detine functia de baza la contractul cu timp partial, la contractul cu norma intreaga va fi venit in afara functiei de baza si nu mai beneficiaza nici de deducerea personala, daca venitul se incadra.
In concluzie, pentru a beneficia de tichete de masa si celelalte facilitati de la unitatea unde salariatul are contract cu timp partial, trebuie sa declare functia de baza si sa anunte angajatorul unde are contract cu norma intreaga ca detine functia de baza la alt angajator.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<