Peste 160.000 de persoane apte de munca raman inactive in Romania - lipsa masurilor concrete

persoane apte de munca inactive160.000 de persoane apte de munca
Peste 160.000 de persoane apte de munca raman inactive in Romania - lipsa masurilor concrete
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca peste 160.000 de persoane apte de munca raman inactive in Romania, o tara aflata in deficit de forta de munca, principala cauza a acestui fenomen fiind faptul ca actualul regim politic este singurul din ultimii 100 de ani care nu a adoptat masuri concrete si eficiente pentru a integra pe piata muncii lucratorii defavorizati.
 
Aceste informatii au fost oferite de catre RISE Romania - Reteaua Romana a Intreprinderilor Sociale de Insertie, informeaza Agerpres.
 
"Romania se numara printre tarile cu un cadru de politici slab in privinta insertiei pe piata muncii a lucratorilor defavorizati, alaturi de Bulgaria, Letonia, Polonia si intr-o oarecare masura Italia, se arata intr-un raport european care analizeaza tendintele si provocarile Intreprinderilor Sociale de Insertie (ISI). ISI-urile sunt mecanisme institutionale care le ofera lucratorilor discriminati - cum ar fi persoanele vulnerabile si cele cu dizabilitati - o formare adecvata la un loc de munca adaptat".
 

Masuri concrete si eficiente

 
Cauza a acestui fenomen? Actualul regim politic este singurul din ultimii 100 de ani care nu a adoptat masuri concrete si eficiente pentru a integra pe piata muncii lucratorii defavorizati - persoanele cu dizabilitati, cei din inchisori, fara educatie si pregatire profesionala. Cu exceptia catorva masuri simbolice definite in Legea-cadru 219/2015, nu exista un cadru national de sprijin politic pentru ISI-urile din Romania, releva documentul.
 
Pana acum, "economia sociala a fost mai mereu parte din solutie. De exemplu invalizii de razboi detineau dreptul de a vinde produse din tutun. Comunistii au avut cooperative mestesugaresti pentru persoanele cu dizabilitati severe care nu se puteau integra in alte locuri de munca", a completat Vamesu.
 
Alte cauze care au condus, in timp, la cresterea numarului de persoane inactive - desi sunt apte de munca - sunt: Romania nu are o definitie legala pentru lucratorii defavorizati, de aici lipsa de preocupare a autoritatilor de a crea politici de incadrare a acestora in campul muncii; angajarea asistata a persoanelor cu nevoi de sprijin nu este reglementata in Romania, iar in aceasta situatie se mai afla Grecia si Croatia; masurile de activare care deja exista, si care se adreseaza lucratorilor cu nevoi de sprijin, inclusiv persoane cu dizabilitati, nu sunt eficiente, acestea nu reusesc sa livreze servicii adaptate nevoilor lor; cea mai recunoscuta cauza de excludere de pe piata muncii este "dizabilitatea".
 

Integrarea persoanelor cu dizabilitati

 
"In ciuda nenumaratelor conventii si legi care au fost adoptate cu obiectivul clar de a indeparta barierele si excluderea acestor persoane de pe piata muncii si de a stimula integrarea persoanelor cu dizabilitati, nenumarate convingeri false despre munca si dizabilitati sunt larg raspandite", mai spune RISE Romania.
 
Totodata, competitia internationala pe piata muncii si restructurarea economica au dat nastere unor schimbari dramatice pe piata muncii, care au fost accentuate de pandemia Covid-19, iar multe joburi traditionale dispar, in timp ce altele apar. Educatia joaca de asemenea un rol important in insertia pe piata muncii a persoanelor cu nevoi speciale. Datele disponibile arata ca 32,5% dintre acestea, cu varste cuprinse intre 18 si 29 de ani, nu au educatie, acest procent fiind chiar mai mare de 38,3% in cazul persoanelor fara dizabilitati.
 
"Desi valoarea sociala a activitatii ISI-urilor este evidenta pentru cei care lucreaza in domeniu, in realitate s-a constatat ca, atat la nivelul opiniei publice, cat si al institutiilor, rolul ISI-urilor este adesea neinteles si subestimat. Functia lor sociala este minimizata si sunt tinte ale prejudecatilor, fiind in mod fals considerate ineficiente si neprofesioniste", sustin reprezentantii organizatiei...continuarea AICI.
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
persoane apte de munca inactive160.000 de persoane apte de munca

Data aparitiei: 06 Noiembrie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Peste 160.000 de persoane apte de munca raman inactive in Romania - lipsa masurilor concrete Nota: 2.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]