Tichetele de masa pentru salariatii cu munca in regim de tura. Cate tichete de masa li se cuvin acestora?

tichete de masa munca in turemunca in turemunca in ture tichete
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incepem prin a reaminti ca, potrivit Legii 142/1998, angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuirea/transferul valorii nominale a acestora.
 
In acest context, se va intelege ca salariatii beneficiaza lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care sunt prezenti la lucru in unitatea angajatorului, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare din luna.
 
Valoarea tichetului de masa creste la 15 lei
 
Legea care permite majorarea tichetului de masa pana la 15 lei, fata de 9 lei cat este in prezent, a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis, in decursul zilei de 16 noiembrie, anul curent.

 
 
 

 
 
Ce se petrece in cazul celor care lucreaza in ture de 12 ore, cate tichete de masa vor primi?

 
 
"Pentru angajatii care lucreaza in ture de cate 12 ore zi (cu timp liber corespunzator), cate tichete de masa li se cuvin? Spre exemplu: intr-o luna poate lucra 16 zile din cele 20 lucratoare. Ii dau 16 tichete sau mai mult? Mentionez faptul ca, la nivel de unitate exista contract colectiv, in care este mentionat faptul ca, angajatii pot primi tichete de masa, suportate integral de catre societate, care se acorda pentru zilele lucratoare din luna, dar nu mai mult de zilele efectiv lucrate din luna respectiva", intrebare PortalCodulMuncii.ro
 
 
 
Potrivit Codului Muncii (art.13), in cazul salariatilor a caror durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 8 ore si se petrece in regim de tura, numarul de zile pentru care se acorda tichete de masa se determina prin impartirea numarului de ore in care salariatul a fost prezent la lucru in unitatea angajatorului la durata normala a timpului de munca de 8 ore.


 

In speta, salariatul care a lucrat 16 zile a cate 12 ore pe zi va beneficia de 24 de tichete de masa (16 zile x 12 ore/zi = 192 ore/luna)
 



192 ore : 8 ore/zi = 24 tichete

 
 
Avand in vedere ca luna are 20 de zile lucratoare, salariatul va beneficia de 20 de tichete de masa, urmand ca luna/lunile viitoare sa primeasca si diferenta de 4 tichete de masa.


 
 
ATENTIE: Potrivit art. 132 din Legea 62/2011 a dialogului social, clauzele contractelor colective de munca pot stabili drepturi si obligatii numai in limitele si in conditiile prevazute de lege.



 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tichete de masa munca in turemunca in turemunca in ture tichete

Data aparitiei: 09 Decembrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Tichetele de masa pentru salariatii cu munca in regim de tura. Cate tichete de masa li se cuvin acestora? Nota: 4.21 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]