Asadar, angajatorii care incalca aceste aspecte ar putea fi sanctionati cu amenzi contraventionale de pana la 10.000 de lei, conform unui proiect de lege pus in dezbatere publica de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale (MMJS).
Asadar, munca prestata in afara programului de lucru va fi considerata munca nedeclarata si catalogata in acelasi fel precum "munca la negru".
ATENTIE! Asa cum am mentionat mai sus, proiectul se afla in dezbatere publica, iar pentru a intra in vigoare are nevoie de votul Guvernului si al Camerei Deputatilor.
Angajatorii, obligati sa tina o evidenta strica a orelor de munca
Aceasta este doar una dintre modificarile propuse de cei de la MMJS. Initiatorii sunt de parere ca angajatorii ar trebui sa tina o evidenta mai stricta a orelor de munca prestate de salariati. Astfel, acestia ar trebui sa aiba o evidenta zilnica, care sa contina ora exacta la care isi incepe activitatea un salariat si ora de plecare a acestuia.
Codul Muncii ar putea stabili o amenda de peste 1.500 si de pana in 3.000 de lei pentru angajatorii care incalca aceasta prevedere.
Munca prestata de salariatii suspendati, sanctionata aspru
Potrivit unui act normativ initiat recent de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale (MMJS), angajatorii care vor primi la munca salariatii care se afla intr-o perioada in care contractul individual de munca este suspendat vor primi amenzi de zeci de mii de lei.
Conform acestui proiect de lege, care a fost pus in dezbatere publica, aceasta va fi considerata munca nedeclarata...citeste continuarea aici >>>