In mod concret, as recomanda sa determinati/ estimati gradul de gravitate a unei abateri in functie de pagubele produse in urma savarsirii acesteia sau in ipoteza savarsirii ei.
Cu alte cuvinte, ce pagube s-au comis sau s-ar fi putut comite ca urmare a savarsirii acestei abateri disciplinare?
Spre exemplu, destul de recent am avut ocazia sa discut cu un angajator care si-a sanctionat disciplinar salariatul pentru consumul de alcool in timpul programului de lucru, cu atat mai mult cu cat era vorba despre un sofer de autocar. Angajatul transporta personal de la locul de munca si pana la locul de munca. A fost surprins in stare de ebrietate, a avut contractul suspendat pe perioada de cercetare disciplinara, apoi concediat fara nicio discutie.
Un alt caz de concediere disciplinara pentru abatere deosebit de grava, caz pe care vi-l pot da exemplu in acest material, este cel al unul salariat care a fost surprins fumand in apropierea unei hale de depozitare a combustibilului si a altor substante foarte usor inflamabile. Cu toate ca a fost instruit sa nu fumeze in interiorul unitatii si nici in imediata apropiere, salariatul a incalcat directivele si si-a aprins o tigara chiar langa hala de depozitare, la mai putin de cativa metri de produsele inflamabile. La momentul respectiv, in hala erau prezenti la lucru lucratori.
Evident, a fost concediat pentru abatere disciplinara deosebit de grava. In mod concret, exista numerosi responsabili HR care considera abatere disciplinara extrem de grava orice fapta de consum de alcool in timpul programului de lucru, fie ca in cauza se afla un sofer de autocat sau personal Tesa.
250 Modele Fise de Post
Legis Plus Legislatia Muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Un alt treilea exemplu de abatere deosebit de grava este cel referitor la situatia conflictuala dintre doi lucratori. O nemultumire aparent minora a degenerat in violenta fizica, indreptata impotriva unuia dintre cei doi salariati. Salariatul a fost atacat iar evenimentul s-a finalizat cu incapacitate temporara de munca de 12 zile. A fost un alt caz de abatere disciplinara grava. Salariatul a fost concediat disciplinar.
Sunt numeroase exemple de abateri disciplinare grave si deosebit de grave.
Le vom determina in functie de aspecte importante, precum:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
Nu uitati faptul ca salariatul care a savarsit o abatere poate fi sanctionat numai dupa efectuarea cercetarii disciplinare prealabile. In urma cercetarii disciplinare angajatorul va stabilit ca sanctiunea disciplinara aplicabila.
Din probele administrate in cursul cercetarii disciplinare, trebuie sa reiasa caracterul grav al abaterii sau savarsirea de abateri repetate.
Conform art. 252 din Codul muncii, angajatorul poate dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, insa nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
Daca au trecut mai mult de 6 luni de la data savarsirii faptei, salariatul nu mai poate fi cercetat disciplinar. Este de datoria angajatorului sa cunoasca toate faptele ce pot constitui abateri disciplinare, in cel mai scurt timp de la comiterea acestora.
Esential este si faptul ca orice abatere disciplinara lasata nesanctionata (macar cu avertisment scris) poate fi doar inceputul pentru viitoare abateri, atat din partea respectivului angajat, cat si din partea celorlalti colegi. Angajatii trebuie sa stie faptul ca exista ordine, disciplina, ca exista corectitudine de la A la Z, in orice aspect al modului in care se desfasoara activitatea in firma, de la modul in care se ofera bonusurile de performanta si pana la sanctiunile disciplinare aplicabile.
Sa aveti succes in legislatia muncii!