Este bine sa ne reamintim ca diurna reprezinta, conform Codului Muncii, indemnizatia pe care au dreptul sa o primeasca salariatii, pe durata delegarii si a detasarii.
Deci exista niste conditii care trebuie indeplinite pentru ca aceasta sa fie acordata si nu exista exceptii de la aceasta regula.
Pentru a intelege mai bine aceste aspecte, vom analiza o intrebare adresata in cadrul site-ului PortalCodulMuncii.ro: "Un salariat care are functia de Sudor Electric in cadrul unei firme care executa confectii metalice poate beneficia de indemnizatie de deplasare (neimpozabila salariatului) pe perioada in care acesta este pe santier? Avand in vedere ca in CIM la locul desfasurarii muncii scrie ca activitatea se desfasoara atat la sediul societati cat si pe santierele organizate ale societatii."
Astfel, conform art. 44 alin. (2) din Codul muncii este stabilit ca salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
De asemenea, indemnizatia de deplasare se cuvine si salariatului detasat in baza art. 46 alin. (4) din Codul muncii, potrivit caruia, salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
40 Modele de Regulament Intern
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
In acest sens, atat delegarea cat si detasarea presupun schimbarea locului muncii prevazut in contractul individual de munca. Deci, acordarea diurnei se realizeaza in aceste conditii.
Asadar, daca in contractul individual de munca al salariatilor este prevazut ca activitatea se desfasoara atat la sediul societatii cat si pe santierele organizate ale societatii, acesti salariati NU au dreptul la diurna.
Pentru mai multe detalii referitoare la diurnei citeste si PortalCodulMuncii