Acordarea diurnei: cand salariatii au dreptul la indemnizatie

diurnadiurna conditiidelegare salariat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Chiar daca legile sunt destul de clare, intotdeauna mai exista loc de interpretari, iar subiectul acordarii diurnei nu face rabat de la aceasta regula.

Este bine sa ne reamintim ca diurna reprezinta, conform Codului Muncii, indemnizatia pe care au dreptul sa o primeasca salariatii, pe durata delegarii si a detasarii.

Deci exista niste conditii care trebuie indeplinite pentru ca aceasta sa fie acordata si nu exista exceptii de la aceasta regula.

Pentru a intelege mai bine aceste aspecte, vom analiza o intrebare adresata in cadrul site-ului PortalCodulMuncii.ro: "Un salariat care are functia de Sudor Electric in cadrul unei firme care executa confectii metalice poate beneficia de indemnizatie de deplasare (neimpozabila salariatului) pe perioada in care acesta este pe santier? Avand in vedere ca in CIM la locul desfasurarii muncii scrie ca activitatea se desfasoara atat la sediul societati cat si pe santierele organizate ale societatii."

Astfel, conform  art. 44 alin. (2) din Codul muncii este stabilit ca salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

De asemenea, indemnizatia de deplasare se cuvine si salariatului detasat in baza art. 46 alin. (4) din Codul muncii, potrivit caruia, salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.


In acest sens, atat delegarea cat si detasarea presupun schimbarea locului muncii prevazut in contractul individual de munca. Deci, acordarea diurnei se realizeaza in aceste conditii.

Asadar, daca in contractul individual de munca al salariatilor este prevazut ca activitatea se desfasoara atat la sediul societatii cat si pe santierele organizate ale societatii, acesti salariati NU au dreptul la diurna.


Pentru mai multe detalii referitoare la diurnei citeste si PortalCodulMuncii


de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
diurnadiurna conditiidelegare salariat

Data aparitiei: 24 Octombrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Acordarea diurnei: cand salariatii au dreptul la indemnizatie Nota: 3.93 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]