Concedierea disciplinara pentru absente nemotivate. Procedura 2021

absente nemotivateabsente nemotivate codul munciicercetare disciplinara absente nemotivate
Concedierea disciplinara pentru absente nemotivate. Procedura 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un salariat nu s-a mai prezentat la munca de la sfarsitul lunii iulie, iar societatea doreste sa ii inceteze CIM-ul disciplinar. Cum se procedeaza?
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 51 alin. (2) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.
 
Deoarece suspendarea pentru absente nemotivate nu este un caz de suspendare intemeiat pe un certificat medical, suspendarea se inregistreaza in Revisal.

Absente nemotivate codul muncii
 

Conform art. 4 alin. (1) lit. e) din Hotararea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. o) se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.
 
Asadar pentru absente nemotivate suspendarea se transmite in Revisal in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.
 
Data suspendarii este prima zi in care salariatul nu s-a prezentat la lucru. Astfel, contractul de munca trebuie suspendat si transmis in Revisal la 3 zile de la prima zi de absenta nemotivata.
 

Absente nemotivate la locul de munca


Neoperarea si netransmiterea suspendarii in Revisal poate fi sanctionata cu amenda cuprinsa intre 5.000 si 8.000 lei (art. 8 alin. (2) lit. d) din H.G. nr. 905/2017.
 
Daca ulterior salariatul prezinta un certificat medical pentru perioada in care a absentat de la locul de munca, inregistrarea suspendarii CIM in Revisal va fi anulata.
 
Temeiul legal pentru absente nemotivate este art. 51 alin. (2) din Codul muncii.
 

In Revisal vom avea urmatoarele inregistrari:
 

Data inceput suspendare – prima zi de suspendare absente nemotivate
Data sfarsit suspendare – ultima zi de suspendare absente nemotivate
Data incetare suspendare – prima zi in care contractul este activ.

 

Desfacerea contractului de munca pentru absente nemotivate

 
In situatia in care un salariat lipseste de la locul de munca si nu isi motiveaza absentele se poate avea in vedere desfacerea contractului de munca pentru absente nemotivate, dar trebuie demonstrat ca fapta este o abatere disciplinara. 
 
Angajatorul va initia procedura cercetarii disciplinare a salariatului pentru a stabili daca absentele acestuia de la locul de munca sunt motivate sau nemotivate.
 
In acest sens, angajatorul emite o decizie prin care numeste o persoana sau o comisie formata din mai multe persoane care sa efectueze cercetarea disciplinara.
 
In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana sau de catre comisia imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii – art. 251 alin. (2) din Codul muncii.
 
Angajatorul trebuie sa detine dovada comunicarii acestei convocari.
 

Cercetare disciplinara absente nemotivate

 
In cursul cercetarii disciplinare prealabile, salariatul are dreptul:
– sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa;
– sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea tuturor probelor si motivatiilor pe care le considera necesare;
– sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este;
– sa fie asistat de avocat.
 
Neprezentarea salariatului la convocare fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara realizarea cercetarii disciplinare prealabile (art. 251 alin. (3) din Codul muncii).
 
Astfel, pot exista doua situatii:
 
1. Salariatul nu se prezinta la convocare la cercetarea disciplinara, caz in care angajatorul poate dispune sanctionarea disciplinara care poate consta in concediere disciplinara;
2. Salariatul se prezinta la cercetarea disciplinara. In acest caz, se incheie un proces verbal in care se mentioneaza discutiile din cadrul cercetarii inclusiv apararile salariatului.
 
Daca angajatorul inlatura intemeiat apararile formulate de salariat sau acesta nu se prezinta la cercetare, se poate emite decizia de sanctionare. Sanctiunea disciplinara poate consta in concediere disciplinara daca abaterea disciplinara este grava.
 
Conform art. 252 din Codul muncii, angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei. Termenul de 30 de zile se socoteste de la data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii (conform Deciziei ICCJ nr. 16 din 12 noiembrie 2012).
 
Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
 
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care nu a fost efectuata cercetarea, in cazul in care salariatul nu se prezinta;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
 
Decizia de concediere se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
 
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro 
Pentru consultanta specializata si spete similare, va recomandam PortalCodulMuncii.ro >>
 
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
absente nemotivateabsente nemotivate codul munciicercetare disciplinara absente nemotivate

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 17 Noiembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Concedierea disciplinara pentru absente nemotivate. Procedura 2021 Nota: 4.25 din 5 - 16 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (2)


Anca Ciobanu
22-Nov-2021
Mai poate fi efectuata cercetarea disciplinara pt absente daca contractul individual de munca al salariatului respectiv a fost suspendat pt absente?

Mai poate fi efectuata cercetarea disciplinara pt absente daca contractul individual de munca al salariatului respectiv a fost suspendat pt absente?

Diana Pavlovschi
02-Mar-2021
In revisal la suspendare se cere data inceput suspendare si data sfarsit suspendare. La absente nemotivate cum trecem data sfarsit suspendare? Trecem asa o data anume si vedem ce se intampla?

In revisal la suspendare se cere data inceput suspendare si data sfarsit suspendare. La absente nemotivate cum trecem data sfarsit suspendare? Trecem asa o data anume si vedem ce se intampla?

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Kurzarbeit. Posibilitatea de a acorda salariatilor cadouri si bonusuriIntrebare: In luna decembrie 2021 aplicam programul kurzarbeit pentru 10 persoane, astfel ca timpul de lucru pentru acestia se reduce la 88 de ore din 176. Distribuirea este facuta astfel: in perioada 2-16 decembrie, 10 salariati sunt pe programul kurzarbeit, ceilalti 35 lucreaza normal. Urmatoarele 11 zile: 17 - 31 decembrie intreaga firma este in concediu de odihna. Cu ocazia Craciunului compania doreste sa acorde salariatilor si copiilor acestora tichete cadou in valoare de 150 lei de persoana (salariat...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Concediu medical. Venituri realizate si la alt angajator in ultimele 6 luni. Stabilirea bazei de calculIntrebare: Avem un salariat care a fost incadrat incepand cu 1 septembrie care are indeplinita conditia de stagiu pentru concediu medical. La vechiul angajator a avut salariul de incadrare de 4500 RON lunar pentru lunile mai la august 2021 inclusiv , dupa care la noi incepand cu 1 septembrie are salariu de incadrare de 8200 RON lunar. Care este baza de calcul a indemnizatiei de concediu medical acordat in luna noiembrie ac? Media se face tinand seama de salariul de incadrare la ultimul angajator sau se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021
Descarcati GRATUIT raportul special

"Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021"
 

 


 
Atentie la pontaj si programul de lucru!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]