legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Concedierea disciplinara pentru absente nemotivate. Procedura 2020

concediere disciplinaraabsente nemotivatesanctiune disciplinaracodul muncii
Concedierea disciplinara pentru absente nemotivate. Procedura 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Un salariat nu s-a mai prezentat la munca de la sfarsitul lunii iulie, iar societatea doreste sa ii inceteze CIM-ul disciplinar. Cum se procedeaza?
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 51 alin. (2) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.
 
Deoarece suspendarea pentru absente nemotivate nu este un caz de suspendare intemeiat pe un certificat medical, suspendarea se inregistreaza in Revisal.
 
Conform art. 4 alin. (1) lit. e) din Hotararea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. o) se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.
 
Asadar pentru absente nemotivate suspendarea se transmite in Revisal in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.
 
Data suspendarii este prima zi in care salariatul nu s-a prezentat la lucru. Astfel, contractul de munca trebuie suspendat si transmis in Revisal la 3 zile de la prima zi de absenta nemotivata.
 
Neoperarea si netransmiterea suspendarii in Revisal poate fi sanctionata cu amenda cuprinsa intre 5.000 si 8.000 lei (art. 8 alin. (2) lit. d) din H.G. nr. 905/2017.
 
Daca ulterior salariatul prezinta un certificat medical pentru perioada in care a absentat de la locul de munca, inregistrarea suspendarii CIM in Revisal va fi anulata.
 
Temeiul legal pentru absente nemotivate este art. 51 alin. (2) din Codul muncii.
 
In Revisal vom avea urmatoarele inregistrari:
Data inceput suspendare – prima zi de suspendare absente nemotivate
Data sfarsit suspendare – ultima zi de suspendare absente nemotivate
Data incetare suspendare – prima zi in care contractul este activ.
 
In situatia in care un salariat lipseste de la locul de munca si nu isi motiveaza absentele, fapta poate consitui abatere disciplinara.
 
Angajatorul va initia procedura cercetarii disciplinare a salariatului pentru a stabili daca absentele acestuia de la locul de munca sunt motivate sau nemotivate.
 
In acest sens, angajatorul emite o decizie prin care numeste o persoana sau o comisie formata din mai multe persoane care sa efectueze cercetarea disciplinara.
 
In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana sau de catre comisia imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii – art. 251 alin. (2) din Codul muncii.
 
Angajatorul trebuie sa detine dovada comunicarii acestei convocari.
 
In cursul cercetarii disciplinare prealabile, salariatul are dreptul:
– sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa;
– sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea tuturor probelor si motivatiilor pe care le considera necesare;
– sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este;
– sa fie asistat de avocat.
 
Neprezentarea salariatului la convocare fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara realizarea cercetarii disciplinare prealabile (art. 251 alin. (3) din Codul muncii).
 
Astfel, pot exista doua situatii:
 
1. Salariatul nu se prezinta la convocare la cercetarea disciplinara, caz in care angajatorul poate dispune sanctionarea disciplinara care poate consta in concediere disciplinara;
2. Salariatul se prezinta la cercetarea disciplinara. In acest caz, se incheie un proces verbal in care se mentioneaza discutiile din cadrul cercetarii inclusiv apararile salariatului.
 
Daca angajatorul inlatura intemeiat apararile formulate de salariat sau acesta nu se prezinta la cercetare, se poate emite decizia de sanctionare. Sanctiunea disciplinara poate consta in concediere disciplinara daca abaterea disciplinara este grava.
 
Conform art. 252 din Codul muncii, angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei. Termenul de 30 de zile se socoteste de la data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii (conform Deciziei ICCJ nr. 16 din 12 noiembrie 2012).
 
Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
 
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care nu a fost efectuata cercetarea, in cazul in care salariatul nu se prezinta;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
 
Decizia de concediere se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
 
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro 
Pentru consultanta specializata si spete similare, va recomandam PortalCodulMuncii.ro >>
 
 

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediere disciplinaraabsente nemotivatesanctiune disciplinaracodul muncii

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 27 August 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Concedierea disciplinara pentru absente nemotivate. Procedura 2020 Nota: 3.8 din 5 - 5 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Viza CFP. Raspundere Intrebare: Conform prevederilor art.10 (3) si (4) OG 119/1999, " In vederea acordarii vizei de control financiar preventiv propriu, proiectele de operatiuni se prezinta insotite de documentele justificative corespunzatoare, certificate in privinta realitatii si legalitatii prin semnatura conducatorilor compartimentelor de specialitate care initiaza operatiunea respectiva", "Conducatorii compartimentelor de specialitate prevazuti la alin. (3) raspund pentru realitatea, regularitatea si legalitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie comunitara. Conditii obtinere pensie in RomaniaIntrebare: Avem un cetatean german angajat in cadrul societatii noastre cu CIM din data de 01.01.2014. Dumnealui are peste 65 de ani si in Germania deja s-a pensionat. Dumnealui are inca activ contractul de munca in cadrul societatii noastre, insa doreste sa se retraga din activitate si dorim sa stim daca si in ce conditii el se poate pensiona si in Romania. Mentionez ca dumnealui nu a mai lucrat in Romania inainte de 2014, deci are stagiu de cotizare de 7 ani in tara noastra. Este eligibil pentru a se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021
Descarcati GRATUIT raportul special

"Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021"
 

 


 
Atentie la pontaj si programul de lucru!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
//
[x]